Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.08.2014.
08:00
b92.net A

Da vam čuvanje lozinke više ne bude noćna mora

Internet se u današnje vreme koristi za raznorazne aktivnosti, uključujući onlajn-banking, kupovinu preko interneta, onlajn-istraživanje kao i u svrhu socijalizacije. U poslednjih nekoliko godina došlo je do ogromnog porasta broja društvenih mreža poput sajtova Fejsbuk, Majspejs itd., gde korisnici mogu da dele privatne podatke, kao i muziku, fotografije i video-snimke.

Svi onlajn korisnički nalozi moraju biti zaštićeni lozinkama, ali one moraju biti pažljivo odabrane i sačuvane
 

Nažalost, što više ličnih podataka korisnici učine dostupnim preko interneta, više su izloženi onlajn krađi identiteta. Do krađe identiteta dolazi kada kriminalac ukrade poverljive lične podatke koji mu omogućavaju da koristi usluge i obavlja kupovine, lažno se predstavljajući kao žrtva koju je oštetio. Primera radi, sajber-kriminalac bi mogao da otvori bankovni račun ili da podnese zahtev za vozačku dozvolu ili pasoš korisnika. Ili bi jednostavno mogao da ukrade novac direktno sa žrtvinog računa.

Budući da su lozinke veoma vredni podaci, jasno je da su izuzetno važne. Svi onlajn korisnički nalozi trebalo bi da budu zaštićeni lozinkama, ali one treba budu i pažljivo odabrane i sačuvane.

Odabir dobre lozinke je važan deo smanjenja rizika od mogućnosti da postanete žrtva sajber-kriminala. Kompanija Kaspersky dala je sledeće smernice koje bi trebalo da pomognu prilikom odabira lozinke za onlajn-naloge.

Kako odabrati sigurnu lozinku

Neka vaše lozinke budu lake za pamćenje, kako ne biste morali da ih zapisujete ili čuvate na svom kompjuteru (zapamtite, fajl sa vašom lozinkom može biti ukraden od strane sajber-kriminalaca).

Nemojte koristiti prave reči, koje hakeri odnosno sajber-kriminalci mogu pronaći u rečniku.

Koristite kombinaciju malih i velikih slova, brojeva, kao i znakova koji nisu alfanumerički, poput interpunkcijskih (mada ovi poslednji nisu uvek dozvoljeni).

Nemojte reciklirati lozinke, na pr. nemojte koristiti ’lozinka1’, ’lozinka2’, ’lozinka3’ itd.za različite naloge.

Ako je moguće, za lozinku radije odaberite sintagmu nego jednu reč.

Nemojte koristiti istu lozinku za više naloga. Ako sajber-kriminalac otkrije lozinku za jedan nalog, može da je iskoristi za pristup ostalim nalozima.


Kako da zaštitite svoje lozinke

Nemojte koristiti očigledne lozinke koje su lake za pogađanje, poput imena supružnika, deteta, kućnog ljubimca, broja registracije automobila, poštanskog broja itd.

Nikome nemojte govoriti svoje lozinke. Ako neka organizacija kontaktira sa vama i zatraži vašu lozinku, čak i telefonom, nemojte davati bilo kakve lične podatke. Zapamtite, nikada ne znate ko je sa druge strane telefonske linije.

Ukoliko dobijete email-potvrdu od internet-prodavnice, ili bilo kog sajta, koja sadrži novu lozinku, ponovo se ulogujte i odmah promenite svoju lozinku.

Proverite da li vaš sigurnosni softver blokira pokušaje sajber-kriminalaca da presreću ili kradu lozinke.

Ako vam je teško da zapamtite veliki broj kompleksnih lozinki, razmislite o instalaciji softvera za upravljanje lozinkama. Ovakav program će bezbedno čuvati sve vaše lozinke, a na vama je samo da zapamtite glavnu lozinku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online