Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 25.08.2014.
08:00
Beta A

Kina napreduje: Sve bliže supersoničnoj podmornici

Kina je načinila korak bliže izradi supersonične podmornice koja bi od Šangaja do San Franciska mogla da stigne za manje od dva sata, prenosi portal Saut Čajna Morning Post.

Kina korak bliže izradi supersonične podmornice (Foto: Ilustracija)
 

Nova tehnologija koju je razvio tim naučnika iz Laboratorije za kompleksni protok i transfer toplote sa Instituta za tehnologiju u Harbinu učinio je lakšim za podmornice i torpeda da se kreću pod vodom ekstremno velikim brzinama, navodi taj portal.

Li Fengčen, profesor mehanike i inžinjerstva fluida, rekao je da je inovativni pristup tog tima doveo do toga da oni sada mogu da kreiraju komplikovani vazdušni "balon" neophodan za brzo kretanje pod vodom.

"Vrlo smo uzbuđeni zbog potencijala koji to sa sobom donosi", naveo je on dodajući da ima još mnogo nepoznanica koje treba rešiti.

Voda izaziva više trenja i otpora pri kretanju nego vazduh, što znači da se obične podmornice ne mogu kretati brzo poput aviona, navodi portal.

Podseća se da je tokom Hladnog rata sovjetska vojska razvila tehnologiju nazvanu superkavitacija, koja je uključivala "pakovanje" podmornice unutar vazdušnog balona kako bi bili izbegnuti problemi koje izaziva otpor vode.

Nacrt supersonične podmornice: Od Šangaja do San Franciska za manje od dva sata
 

Sovjetski superkavitacioni torpedo nazvan Šakval mogao je da dostigne brzinu od 370 km/h ili više, što je bilo mnogo brže od bilo kog običnog torpeda.

Teorijski, superkavitaciono plovilo moglo bi da pod vodom dostigne brzinu zvuka, ili oko 5.800 km/h što bi, prema izveštaju kalifornijskog Instituta za tehnologiju iz 2001. godine, moglo da smanji vreme putovanja s jedne na drugu obalu Atlantskog okeana na manje od sat vremena, dok bi za putovanje s jedne na drugu obalu Tihog okeana trebalo oko sto minuta.

Ovo je za sada samo u teoriji, naučnici su skeptični za praksu.

Pored Rusije, razvojem plovila i oružja zasnovanog na superkavitacionoj tehnologiji bave se i zemlje poput Nemačke, Irana i SAD, navodi portal.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.08.2014. 08:26
Daleko su oni od tehnologije.........
Ponedeljak 25.08.2014. 10:58
Raduje me napredak bilo koga ko ima tendenciju da se, u vremenu koje dolazi, suprostavi politici Zapadnjaka. Bitno je da se povećava front protivnika Amerike, jer oni unižavaju sve nacije redom, uzimajući im najdragocjenije i ono što se teško može vratiti jednom kad se ukalja i pogazi - čast i dostojanstvo...kao što su nas unizili i satrli na svaki mogući način, i još uvjek to rade kerovi!!!
Ponedeljak 25.08.2014. 12:02
Vi pišete ovdje gluposti da je kinez protiv amera i da je za ruse hahahha pa jesu li rusi i kinezi u nekom vojnom savezništvu?pa rus i kinez nikada nisu u savezništvo ,jer kinez jedva čeka da naseli veliku rusiju kada se bude htio proširiti kad bude imao previše stanovnika on će prije napasti ruse nego amere
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online