Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.09.2014.
08:00
Srna A

Vraćaju se izumrli mamuti!

Mamuti će ponovo hodati Sibirom, najavljuju ruski naučnici, koji se sa južnokorejskim kolegama spremaju da započnu kloniranje ove izumrle vrste!

Ako naučnici uspeju, mamuti više neće biti samo izložbeni eksponati
 

U okviru projekta "Vraćanje mamuta u život", u Jakutiji, regiji na ruskom krajnjem severu, biće otvoren Međunarodni centar za kolektivnu primenu molekularne paleontologije, čiji je cilj proučavanje stanica praživotinja.

Stručnjaci imaju dovoljno materijala za oživljavanje mamuta, jer je u Jakutiji pronađeno 75 odsto svih poznatih mamuta.

Problem je u tome što su za kloniranje potrebne stanice sa očuvanom jezgrom, odnosno genetskim materijalom, koje su retke.

Prvi mamuti biće "rođeni" za pet do 30 godina, a stručnjaci navode da je teško dati jasnu prognozu prvih kloniranja na kojima će raditi stručnjaci Muzeja mamuta "Lazarev" i korejskog Fonda biotehnoloških istraživanja "Soam". Korejska strana nabavila je opremu u vrednosti od nekoliko miliona dolara, a ima i dosta iskustva sa kloniranjem.

Pošto nema živih mamuta, glavni problem je pronaći stanice pogodne za standardnu proceduru kloniranja. Suština procesa sastoji se u izdvajanju jezgra iz inicijalne stanice i njeno presađivanje na mesto jezgra jajne ćelije drugog organizma.

Ruski stručnjaci počeli su davno da rade na vraćanju mamuta u život. Materijal "Maloljahovskog mamuta", koji je najbolje očuvan, već je predan korejskim naučnicima da bi istražili njegove gene.

Mamuti su ruski brend

Ruski mediji ističu da su mamuti za građane Rusije postali svojevrstan brend. U Rusiji se čuva ogromna količina ostataka ovih životinja. Čuva se i mladunac Ljuba, najbolje očuvani primerak vunastog mamuta koji je ikada pronađen.

Naučnici su već sastavili genetsku kartu mamuta. Njeni podaci biće upoređeni sa hromozomom azijskog slona, a zatim će se taj hromozom izmeniti i od njega će biti stvoren živi hromozom mamuta. Dobijeni materijal biće usađen u jajnu ćeliju ženke slona radi dalje oplodnje.

Ipak, neki naučnici ovaj poduhvat smatraju - naučnom fantastikom.Genetičar Svetlana Borinska, stručnjak za genomiku i biotehnologiju, tvrdi da današnja tehnologija još nije dovoljno razvijena da bi bila uspešna.

"Ako se sve napravi po najavljenoj tehnologiji, desiće se ogroman broj genetskih grešaka koje isključuju mogućnost da životinja preživi" - smatra ona.

Naučnici su ranije više puta kloniranjem pokušavali da vrate u život neke nedavno izumrle vrste ili životinje koje su na samom rubu izumiranja. Vraćanje izumrlih do sada nije uspjelo, ali neke ugrožene životinje sačuvane su od izumiranja.

Kritičari ideje kloniranja ističu da izumrle životinje, čak i ako prežive, neće moći da od svojih roditelja (koji će biti neka druga vrsta) nauče kako da se ponašaju u prirodi.

Oni smatraju da bi se tehnika kloniranja mogla bolje iskoristiti za povećavanje genetske raznovrsnosti ugroženih vrsta, čime bi bila povećana verovatnoća njihovog preživljavanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online