Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.10.2014.
08:00
b92 A

Android u Srbiji bezbedan

Najnoviji izveštaj kompanije Kaspersky Lab i Interpola pokazuje da svaki peti korisnik Android uređaja suočen sa sajber napadima; Srbija po broju napada na začelju liste zemalja srednje i istočne Evrope.

Srpski korisnici Androida među najbezbednijima u regionu
 

Prema rezultatima istraživanja “Sajber napadi na mobilne uređaje”, kojeg su sproveli Kaspersky Lab i Interpol u periodu između avgusta 2013. i jula 2014. godine, svaki peti Android uređaj sa Kaspersky zaštitom napadnut je malverom bar jednom.

Najčešći štetni programi su bili SMS trojanci, koji neovlašćeno i bez informisanja korisnika šalju poruke i pokreću pozivanje na specijalne brojeve koji ih skupo naplaćuju.

Ukupno million korisnika Android uređaja širom sveta susrelo se sa malicioznim programima u posmatranom periodu (između avgusta 2013. i jula 2014.) što predstavlja otprilike petinu svih korisnika proizvoda kompanije Kaspersky Lab namenjenih zaštiti mobilnih uređaja. Ovaj period je karakterisao najveći broj sajber napada registrovanih u poslednjih nekoliko godina.

Korisnici u Rusiji, Indiji, Kazahstanu, Vijetnamu, Ukrajini i Nemačkoj se nalaze među glavnim metama sajber napada koji ciljaju Android operativni sistem. Razlog je što ljudi u ovim zemljama često plaćaju sadržaje i onlajn usluge preko SMS poruka, a to za sajber kriminalce predstavlja atraktivnu priliku da unovče zlonamerne napade, brzo i anonimno prebacujući novac sa prepaid mobilnih naloga na naloge treće strane.

U centralnoj i istočnoj Evropi, najveći broj primeraka mobilnog malvera Kaspersky Lab je detektovao u Ukrajini (44 odsto), a zatim u Poljskoj (23 odsto), Turskoj (11 odsto) i Rumunii (8 odsto); Na top 5 listi zemalja našla se i Grčka (7 odsto). Srbija se nalazi na začelju ove liste sa svega 2 odsto učešća u ukupnom broju malvera namenjenog Android uređajima, zajedno sa Mađarskom, Hrvatskom i Češkom.

Glavni razlog za povećanje broja napada bilo je širenje malvera iz takozvane Trojan SMS porodice malvera. Od ukupnog broja, ovaj tip malvera se javio u 57.08 odsto svih otkrića.

Na drugo mesto plasirao se RiskTool (21.52 odsto pozitivnih rezultata), uslovno legitiman programi koji može da se koristi u zlonamerne svrhe ( za slanje neovlašćenih SMS notifikacija na plaćene poruke, i prenošenje podataka o lokaicji itd.). Aplikacije sa agresivnim reklamiranjem (pop-up, notifikacije u status baru itd.) zauzele su treće mesto (7.37 odsto).

U Istočnoj Evropi top 3 najaktivnijih tipova malvera je slično ovom: Trojan SMS sa 52 odsto, RiskTool – 32 odsto, AdWare – 6 odsto.

“Često čujemo kako eksperti kažu da korisnici Androida nemaju razloga za brigu, da iako se štetni programi za ovaj sistem redovno pojavljuju, broj napada nije od značaja. Do skoro bi se to moglo smatrati ispravnim komentarom. Ipak, situacija se dramatično promenila tokom prethodne godine – i to ne na bolje“, rekao je Roman Unučer, viši analitičar virusa u Kasperski Lab-u.

Međutim, ne može se zaključiti da je položaj pretnji za Android uređaje bio sasvim pesimističan tokom perioda istraživanja. U aprilu 2014. eksperti u Kasperski Lab-u su zabeležili ozbiljan pad celokupnog broja napada koji su se desili, uglavnom zbog ozbiljnog pada brojeva napada preko Trojan SMS-a. Ovo bi mogao biti rezultat novih pravila za usluge plaćene putem SMS-a, koje je uveo telekomunikacijski generator Rusije.

Sada svim ruskim operaterima mora biti poslata poruka potvrđivanja od bilo kog pretplatnika, koji pokušava da plati za usluge putem SMS-a. Od jula 2014. broj napada je počeo još jednom da se povećava, stoga je moguće da su novi zakoni doprineli padu u aprilu, posredno potvrđujući efektivnost zakonodavstva protiv sajber prevara.

“Interpol i Kasperski Lab su napravili izveštaj, kojim ističu aktuelne pretnje i trendove, sakupljane tokom 2013. i 2014.godine. Ovaj izveštaj opet podvlači da sajber zločin nije samo novi oblik zločina. Šta vidimo ovde jesu model i struktura tradicionalno organizovanog zločina sažetog u tehnološki naprednom obliku”, rekao je Dr. Madan Oberoi, direktor sajber inovacija i dosegnuća u Interpolu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online