Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.10.2014.
08:00
24 sata A

Ako vas je blam da pitate nešto o pametnim telefonima, pročitajte!

Teško da postoji neka sprava koja je imala veći uticaj na nas i naše živote od pametnih telefona. Preko 32 miliona ljudi poseduje makar jedan, i danas svi, kad izađu iz kuće, više brinu da li su poneli telefon, a ne ključeve.

Pametni telefon ipak ne može sve sam

Pametni telefoni su zaista - pametni. Oni mogu da urade mnogo više od toga da jednostavno obavljaju pozive. Svoj pametni telefon možete da koristite da surfujete internetom, pravite fotografije, video snimke, koristite ga kao navigaciju, zapisujete podsetnike, kucate dokumente, gledate filmove, slušate muziku, družite se preko Fejsbuka i Tvitera, o čak ga koristite kao bording kartu.


Ovde saznajte ne samo koji da pametni telefon je pravi izbor za vas, već i kako da iskoristite sve njegove mogućnosti.


Nek vaš telefon radi sve ono što želite
Kada kupimo telefon, mnogi od nas nemaju ideju kako da ga adaptiraju da odgovora našim potrebama. Obavezno krenite redom po Settingsima (Podešavanja) kada prvi put uzmete vaš novi telefon i sve u njemu podesite onako kako vama odgovara. Krenite redom od podešavanja privatnosti, do melodija, svetla, fonta i svega ostalog… Kada završite imaćete osećaj da imate potpuno nov telefon koji je napravljen onako kako vi želite, a ne kako su ga u fabrici podesili.


Zaštite svoju privatnost
Jedno od najvećih pitanja kada su pametni telefoni u pitanju je privatnost. Toliko privatnih podataka ostavljamo u našim telefonima, i moramo da ih zaštitimo od zloupotrebe. Mnoge aplikacije za pametne telefone mogu da pronađu tačno gde se nalazimo kroz GPS sistem koji već imamo u telefonu. Postoji mnogo legitimnih razloga zašto nam je ovo potrebno - aplikacija za mape ili vreme očigledno mora da zna našu lokaciju da bi mogla da radi. Ali brojne druge aplikacije traže ovaj podatak iako im nije potreban. Neke aplikacije traže sve podatke o nama, od liste kontakta, pa čak i našu kameru.


Postavite šifru (passcode)
Pre svega, obavezno stavite šifru za otključavanje ekrana. Ovo će zaustaviti nekoga da samo uzme vaš telefon i pregleda sve što ga zanima.


Šta je blutut?
Blutut je sistem preko kog sprave (mobilni, tableti i kompijuteri) komuniciraju jedni sa drugima na maloj udaljenosti. Blutut ne traži povezanost sa internetom kako bi radio. Sve što je potrebno je da dve sprave imaju Blutut i moći će da se povežu.


Koristite svoj telefon kao notepad

Sigurno ste nekad imali dobru ideju i hteli ste odmah da je zapišete ali niste imali papir i olovku pri ruci. Pa, zato imate pametni telefon i imate na hiljade načina da pravite zapisnike - od šoping liste, podsetnika, do dobrih ideja.

Epl
Na Ajfonu aplikacija koja se zove Notes je već instalirana. Jednostavno klinkite na nju i pišite. Ako vam se ne piše, imate mikrofon ikonicu na nju, pa jednostavno je pritisnite i izdiktirajte svoju poruku. Kada završite kliknite na Done, i onda možete da je podelite dalje preko poruka, mejla, Tvitera ili Fejsbuka, ili pak da je pošaljete na do printera.


Android
Najbolja aplikacija za podsetnike je Keep, nju je napravio Gugl i možete je preuzeti sa Play stora. Klinknite na Add quick note i onda možete da napravite podestnik, listu, zvučnu poruku, ili čak slikovnu. Kada je napravite možete da namestite da se oglasi u određeno doba kao podsetnik ili čak da je pošaljete na određenu adresu. Kada završite sa pravljenjem poruke klinkite na sijalicu u uglu i tu ćete videti sve svoje zapisnike.


Skraćenice na tastaturi
Problem sa pametnim telefonima je što imaju velike ekrane, ali male tastarure koje su problematične i za tinejdžera sa malim i spretnim prstima. Srećom, proizvođači su bili svesni ovoga, pa su napravili nekoliko skraćenica da ubrzaju korišćenje.


Androidi imaju podešen “predictive” tekst sistem koji pogađa šta želite da napišete. Sve što treba da uradite je da kliknete na jednu od tri reči koje je predvideo za vas, i to će vam skratiti vreme kucanja. Naravno, ako ni jedna od ponuđenih reči nije tačna, jednostavno nastavite da kucate dalje.


Androidi takođe imaju “swipe” tastature koje su veoma korisne. Umesto da kucate reči, jednostavno povlačite prstom od slova do slova, i telefon piše reč koju ste hteli da otkucate. Ovaj sistem radi savršeno i nema veze ako imate debele prste.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA "Ajfon" nije više broj jedan
NAUKA I TEHNOLOGIJA Stižu tri nova ajfona?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online