Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.01.2015.
05:30
Vestionline A

Počelo je: Radnicima u Švedskoj ubacuju čip ispod kože

Želite da uđete u svoju kancelariju, koristite fotokopir aparat ili samo kupite sendvič? Zapoleni i u Srbiji su se navikli da provlačenjem kartica, platnih ili identifikacionih, završavaju ove obaveze. Ali Epicentar, novi haj-tek kancelarijski blok u Švedskoj, odlučio se za drugačiji pristup - čip ispod kože.

abstraction.killedthecat.net
Rendgenski snimak šaka u kojima se nalazi čip

Svaki zaposleni ulazi u firmu tako što na ulaznim vratima podiže ruku i dopušta da mu skener očita čip ubačen ispod kože. Reč je o RFID (radio-frequency identification) čipu veličine zrna pirinča koji se nalazi u ruci. Uskoro će svi zaposleni, njih oko 700 koji rade u tom kompleksu, dobiti šansu da budu "čipovani".

Radnici pomoću ovog čipa za sada mogu da ulaze u zgradu i koriste fotokopir aparate, međutim uskoro će moći i da plaćaju kafu jednostavnim dodirom ruke.

Za ugradnju čipa potrebno je malo stisnuti zube jer postupak nije sasvim bezbolan. Čip se ugrađuje između palca i kažiprsta. Hans Sjoblad, koji radi za Svidiš biohaking grup kaže da su ti čipovi "intuitivni".

- Mi već komuniciramo s tehnologijom i to sve vreme. Danas je to malo zbrkano - trebaju nam PIN kodovi i lozinke. Zar ne bi bilo lakše samo dodirivanje rukom? To je stvarno intuitivno - rekao je Sjoblad za BBC.

On i Biohakig grupa ne nameravaju da se na ovome zaustave, već ljude žele da pripreme za dan kada svi budu želeli da budu "čipovani".

- Želimo da budemo u stanju da razumemo ovu tehnologiju pre nego što velike kompanije i velike vlade dođu do nas i kažu nam da od sada svi moramo da nosimo čip Poreske uprave, Gugla ili Fejsbuka. Tada ćemo svi biti u stanju da postavimo pitanje o načinima na koje implementiramo tehnologiju i to s pozicije mnogo većeg znanja o tome - kaže švedski naučnik.

Iako u Srbiji nemamo baš dodira sa njom, trenutni trend je takozvana nosiva tehnologija - fitnes narukvice, pametni satovi, pametne naočari, pametne majice... Međutim, kako se stvari kreću, izvesno je da će sofisticiraniji čipovi zameniti te tehnologije i počeće da nas dopunjuju.

Svašta je moguće, ali da li je humano i kulturološki prihvatljivo ubacivati ljudima tehnologiju ispod kože? Možda. Uostalom, šta će nam roboti, kad ljude možemo pretvoriti u robote?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online