Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.11.2015.
01:30
lat.ruskarec.ru A

Suhoj 24 - Nadzvučni bombarder koji uliva strah

Avion Su-24, koji je turska avijacija oborila 24. novembra, ima važnu ulogu u operacijama koje Rusija sprovodi protiv terorista u Siriji. Pogledajte 10 činjenica o jednom od najpoznatijih ruskih vojnih aviona.

Reuters
Suhoj - strah mnogih zapadnih vojski

1. Su-24 je nadzvučni bombarder namenjen dejstvu u svim vremenskim uslovima, razvijen u SSSR-u krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina.

2. Ovo je dvomotorni dvosed sa promenljivom geometrijom krila, konstruisan da obavlja zadatke taktičkog bombardera. To je bio prvi sovjetski vazduhoplov opremljen integralnim digitalnim sistemom za navigaciju i napad.

3. Iako je NATO ovaj avion kodifikovao kao Fencer (eng. "mačevalac"), sovjetske posade su ga vrlo brzo prozvale "kofer" zbog raznovrsnosti i količine naoružanja koje je nosio.

4. Njegova pojava u Istočnoj Nemačkoj 1979. godine i očigledna tehnološka unapređenja izazvala su zabrinutost kod obaveštajnih službi zemalja NATO. Strah zemalja Zapada dodatno je pojačan zbog verovanja da ovaj "Suhojev" model ima turbomlazne motore koji mu omogućavaju veći borbeni domet.

5. Sovjetsko ratno vazduhoplovstvo koristilo je izvestan broj aparata Su-24 u Avganistanu 1984. godine, a ovaj avion učestvovao je i u borbenim dejstvima u Čečeniji devedesetih godina.

6. Su-24 se nalazi u naoružanju Alžira, Angole, Azerbejdžana, Belorusije, Irana, Kazahstana, Libije, Ukrajine, Uzbekistana i, naravno, Rusije. Pored toga, korišćen je i u ratnom vazduhoplovstvu Iraka.

7. Rusija ima 577 ovih aviona, od čega 447 na službi u ratnom vazduhoplovstvu, dok 130 letelica koristi ratna mornarica.

8. Jedan Su-24 šokirao je posadu američkog razarača "Donald Kuk" koji je plovio Crnim morem, tako što je nekoliko puta proleteo tik iznad broda. Američki razarač se posle toga povukao iz oblasti pokraj ruskih teritorijalnih voda.

9. Postojeći modeli Su-24M i Su-24MK se modernizuju, što će produžiti njihov vek upotrebe. Modernizacija se odnosi na ugradnju globalnog navigacionog sistema GLONASS, multifunkcionalnih displeja, generatora digitalnih mapa i najnovijeg naoružanja poput raketa vazduh-vazduh R-73 (po NATO klasifikaciji AA-11 Archer). Poboljšana verzija vazduhoplova nosi oznaku Su-24M2.

10. Britansko Ministarstvo odbrane je 10. decembra 2014. godine izvršilo reviziju planova za odbranu Folklandskih ostrva na osnovu pisanja britanskih medija da je Rusija ponudila da iznajmi Argentini 12 bombardera Su-24 u zamenu za isporuku prehrambenih proizvoda, poput govedine i pšenice. Britanski tabloid "San" objavio je da je to deo navodnog argentinskog plana da uz pomoć Rusije ostrva vrati pod svoju vlast. Argentinska vlada odgovorila je da "nikada nije razmatrala" mogućnost iznajmljivanja ruskih aviona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online