Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.11.2015.
04:30
ruskarec.ru A

Ruski spisak najopasnijeg oružja budućnosti

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije sastavilo je spisak perspektivnog oružja napravljenog na novim fizičkim principima, koje za Rusiju (i bilo koju drugu zemlju) može predstavljati opasnost u budućim ratnim sukobima.

pixabay.com
Geofizičko oružje veštački izaziva munje, zemljotrese i cunamije

Lasersko oružje

Ovaj tip naoružanja u osnovi koristi principe emitovanja elektromagnetne energije optičkog dijapazona.

Bez obzira na to što se laseri odavno koriste u svakodnevnom životu, kao i u vojsci,  naučnici su tek nedavno počeli da stvaraju efikasne borbene sisteme na osnovu ove vrste naoružanja. Zbog visoke energetske potrošnje, prvi obrasci laserskog oružja koji su se pojavili 1960-ih godina nisu mogli pogađati dva cilja u kraćem vremenskom intervalu.

Ove godine su Amerikanci već testirali laserski top na morskoj platformi. Rusija takođe razvija lasersko oružje i, po rečima vojnih stručnjaka, po tom pitanju ne zaostaje za SAD. Iz otvorenih izvora saznaje se za obnavljanje ispitivanja aviacijskog kompleksa A-60 sa novim laserskim topom koji je u stanju da uništi vazdušne i kosmičke ciljeve.

Mikrotalasno oružje

Osnovna snaga ove vrste oružja sastoji se u supermoćnom elektromagnetnom emitovanju mikrotalasa dijapazona od 3 do 30 GHz. Ovaj tip naoružanja najefikasniji je protiv elektronike protivnika, kojom obiluju objekti državne i vojne uprave, kao i najnoviji sistemi različitog naoružanja.

U leto 2015. saznalo se da je Rusija izradila novu vrstu oružja koje može da onesposobi neprijateljske avione, bespilotne letelice i visokoprecizno vođeno oružje tipa krstarećih raketa. Novi model dobio je radni naziv SVF-top, jer radi po principu emitovanja mikrotalasa. Aparat može da radi na udaljenosti preko 10 kilometara.

Genetsko oružje

Osnovu ove vrste oružja, kao direktnog naslednika bakteriološkog, čine tehnologije iz sfere upravljanja procesima nasleđivanja i genetske varijabilnosti organizama. Genetski inženjering omogućuje da se ciljano stvaraju kombinacije gena koje ne postoje u prirodi. One mogu imati povoljno dejstvo na žive organizme, ali ih mogu i uništiti. Glavnu opasnost predstavljaju pokušaji da se stvori "pametno oružje", koje selektivno deluje i uništava objekte sa zadatim genetskim kodom.

Prema tvrdnjama ruskih naučnika, danas je već stvoren značajan broj gena-agresora, koji su smrtonosno oružje u svojoj biti. Naprimer, geni VAH i BCL-2 u stanju su da izazovu apoptozu - programiranu smrt ćelija. Rusija se ne bavi genetskim oružjem s obzirom na činjenicu da je rad na biologoškom oružju zabranjen međunarodnim konvencijama.

Oružje sa usmerenim snopom čestica visoke energije

Korišćenjem koncentrisanog snopa čestica s električnim nabojem ili neutralnih čestica sa visokom energijom (elektroni, protoni, neutralni atomi vodonika) ovo oružje deluje na objekat moćnim toplotnim zračenjem, udarnim opterećenjem ili rentgenskim zračenjem koje izaziva uništenje i razaranje.

Glavna prednost ove vrste naoružanja je tajnovitost i momentalno dejstvo na protivnika. A osnovni problem njegove efikasne primene predstavlja gubitak energije na daljinu zbog interakcije sa česticama atmosferskih gasova. Ovim tipom oružja u SSSR-u aktivno su se bavili naučni instituti, ali se pravi borbeni uzorci nikada nisu pojavili.

Geofizičko oružje

Dejstvo ove vrste oružja pretpostavlja napad na objekat putem prirodnih procesa izazvanih veštačkim putem: munja, zemljotresa, cunamija itd. Bez obzira na to što postoje informacije o različitim eksperimentima i iskustvima primene ove vrste oružja od strane SAD (naprimer u Vijetnamu), većina stručnjaka sumnja u mogućnost izazivanja zemljotresa i cunamija u zadatom regionu na Zemlji.

Oleg Kalugin, general-major KGB-a koji je prebegao na Zapad, govorio je 1993. godine da je SSSR aktivno radio na geofizičkom oružju i njegovoj mogućoj primeni, pomenuvši kompleks "Sura" koji stvarno postoji u Rusiji, 170 kilometara od Nižnjeg Novgoroda. Kompleks zauzima oko 10 hektara i čine ga dugački nizovi antena visine 20 metara. U centru "Sure" smešten je emiter impresivnih dimenzija, namenjen za izučavanje akustičkih procesa u atmosferi planete. Međutim, nije poznato da li "Sura" izaziva elementarne nepogode.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online