Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.08.2016.
00:30
b92.net A

Da li znate kakve sve tajne krije Mars?

Od momenta kada je NASA objavila postojanje tekuće vode na Marsu, otkrilo se još nekoliko činjenica o našem Crvenom "komšiji" koje nisu poznate široj javnosti.

pixabay.com
Da li ste sigurni da znate sve o Crvenoj planeti?

Mars ima impaktno staklo koje može sadržati tragove drevnog života

Nasin satelit za izviđanje Marsa otkrio je nalazišta impakt stakla u nekoliko kratera na Crvenoj planeti. 2014. godine naučnik Piter Šulc otrkio je slično impakt staklo u Argentini koje je očuvalo biljne materije i organske molekule, piše sajt listverse.com.

Komete donose pravu pustoš na Marsovoj magnetosferi

Kako se približava planeti, magnetno polje komete se intenzivira, tako da Marsova magnetosfera, koja je jako slaba, ostaje u potpunom haosu.

Mars ima "Mohikanca"

Ova ‘frizura’ nastaje tako što električno polje, koje stvaraju solarni vetar i Koronalne eksplozije, može da usmeri naelektrisane čestice u oba pola. Ovo stvara polje jona koje podseća na takozvanu Mohikanac frizuru.

Usevi koji bi mogli da rastu na Marsu

Ako će ljudi ikada naseljavati Mars, onda će morati da se smisle načini ishrane kolonista na Crvenoj planeti. Prema naučnicima, već postoje usevi četiri vrste povrća i žitarica koji bi trebalo da mogu da rastu na Marsu. To su paradajz, rotkvice, pirinač i grašak.

Dine koje podsećaju na tačkice i crtice tipičnim za Morzeovu azbuku

Naučnici smatraju da su obližnje depresije ograničile količinu peska za formiranje dina, što je dovelo do njihovog neobičnog oblika. Dine "crtice" su formirane vetrovima koji duvaju pod pravim uglovima u oba pravca, kreirajući njihov linearan oblik. "Tačkice" su za naučnike još uvek misterija. One se pojavljuju kada nešto prekine formiranje linearnih dina. Oni ne mogu sa sigurnošću da kažu šta je to "nešto" i nadaju se da će daljim istraživanjem potpuno otkriti proces formiranja ovih dina.

pixabay.com
 

Nekada je bio Bela planeta

Istražen region Crvene planete sadrži visoku koncentraciju sicilijum-dioksida i to do 90 odsto u nekim stenama. Naučnici su bili iznenađeni i prisustvom minerala tridimita, koji je jako retka pojava na zemlji. Pomoću 2D poprečnog preseka grafičkog snimka planete, naučnici su otkrili da je na Marsu, pre 370.000 godina bilo ledeno doba, još ekstremnije od onog na planeti Zemlji, kao i da se sledeće očekuje za 150.000 godina.

Postojanje aktivnih vulkana i okeana?

Prisustvo minerala tridimit ukazuje da je ranije na Marsu bilo aktivnih vulkana. Prema novim istraživanjima, erupcije vulkana su se događale ispod leda i bile su toliko jake da su probijale debeli sloj leda. Naučnici i dalje debatuju oko toga da li je na Crvenoj planeti nekada bilo okeana. Pronađeni ostaci nekadašnje obale ukazuju na postojanje okeana, kao i ogromnih cunamija koji svojom jačinom ne mogu da se mere sa onima na Zemlji. Bilo da je okean ili ne, naučnici se slažu da je na Marsu je bilo više vode nego u celom Severnom Ledenom okeanu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online