Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.07.2017.
05:30
Vestionline A

Ogroman ledeni breg se odvojio od Antarktika: Da li je svet u opasnosti?

Ogroman ledeni breg mase hiljadu milijardi tona, jedan od najvećih ikad viđenih, odlomio se od Antarktika, saopštili su istraživači britanskog univerziteta Svonsi.

Reuters
Odvajanje sante menja izgled Antarktika

- Formacija se dogodila između ponedeljka i srede - naveli su naučnici koji prate šta se događa s tim ogromnim blokom leda.

Odlomljeni ledeni breg je površine oko 6.000 kvadratnih kilometara, što je šesnaest puta veće od površine Beograda.

Ledeni breg se odlomio od ledenog grebena Larsen C. On je sada manji za 10 posto i tim odvajanjem je, prema naučnicima, promenjen oblik antarktičkog poluostrva.

Prema podacima naučnika "Larsen C" je sada najmanji još od poslednjeg ledenog doba pre 11.700 godina, prenosi stuff.co.nz. Prošle nedelje su mediji širom sveta pisala da se ovaj breg "klima kao zub".

- On će verovatno dobiti ime A68, a teži više od bilion tona. Njegova zapremina je dvostruko veća od jezera Eri, jednog od velikih jezera - prenose naučnici.

Reuters
Satelitski snimak odvajanje ogromne sante leda na Antarktiku

Britanski naučnici koji proučavaju ovaj proces istakli su da su ovo područje i sam ledeni breg nepoznati i zabrinjavajuće je što bi Larsen C mogao da se sruši, što bi izazvalo otapanje leda i podizanje nivoa mora. 

Za naučnike ovaj događaj je samo jedan deo rasprave o dešavanjima na Antarktiku i uticaju rastuće temperature i ljudskih aktivnosti. 

Istraživač iz Nacionalnog centra za podatke o snegu i ledu u Koloradu Ted Skambos odvajanje ledene ploče navodi kao primer kako se polovi mogu promeniti u velikoj meri za samo nekoliko decenija. 

- Nema sumnje da su promene i otopljavanja izazvana klimatskim promenama, ali kako je tačno došlo do ovih promena još uvek je zagonetka.



Na pitanje da li će ovo odvajanje uticati na podizanje nivoa mora, Skambos odgovara da definitivno neće, ali ukoliko u narednih nekoliko godina sante počnu da se otapaju brže, primetili bismo promenu u nivou mora. 

- Dešavanja na Antarktiku nemaju velike posledice po nas, ali da se to desilo na nekom drugom delu planete, verovatno bi bila ozbiljna briga - istakao je on. 

Skambos dodaje da su ovakve situacije uobičajene za Antarktik i da se oduvek dešavaju. 

- Ova promena je velika, ali nije ni u najvećih 10 od šezdesetih godina. Mnogo je važnije kada se odvajaju poslednji delovi glečera. To smo videli nekoliko puta, daleko na severu, ali ova oblast je još uvek bezbedna - rekao je Skambos.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online