Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.05.2018.
04:30
Vestionline, tportal.hr A

Oprezno koristite bankomate: Znate li šta su skimmeri i kako da ih prepoznate?

Policija u turističkim popularnim destinacijama već godinama upozorava građane i turiste da dobro paze kada koriste bankomate.

pixabay.com
 

U jeku turističke sezone prevare korišćenjem takozvanih skimmera sve su učestalije, o čemu svedoči i nekoliko nedavnih intervencija u svetu u kojima su uhvaćeni lokalni i strani kriminalci. 

Problem nije mnogo daleko ni od nas, s obzirom na to da je u gradskom centru Dobrovnika nedavno zabeležen sličan slučaj. 

Skimmeri predstavljaju veliku pretnju vlasnicima kreditnih kartica zbog velike potencijalne štete, od zloupotrebe kartice i neautorizovanog povlačenja novca sa računa, pa sve do krađe identiteta.

Prikriveni digitalni lopovi

Najveći problem kod ovakvih uređaja jeste njihova neprimetnost i relativno laka metoda instalacije. Prevarant, naime, mora da instalira neprimetan skener za kartice i mikrokameru kojom prati kretanje žrtve i čita njen PIN.

Šta su skimmeri?

Skimmeri su uređaji osmišljeni za krađu podataka sa magnetne trake na kreditnoj kartici. Instaliraju se na uglavnom bankomate gde kradu podatke korisnika. Terminal nakon instalacije i dalje funkcioniše kao da se ništa nije desilo. 

Skimmeri su po pravilu malih dimenzija i napravljeni su tako da se uklope uz postojeći čitač kartica. Napadači će ponekad postaviti i skrivenu kameru negde u blizini, koja služi za krađu PIN-a. 

Kamera se instalira u sam čitač, ponekad na vrhu bankomata, a ponekad kod stalka sa brošurama. Postoje i slučajevi kada lopovi instaliraju i lažnu tastaturu za unos PIN-a, kako bi izbegli postavljanje kamere. Da bi došao do podataka žrtve, lopov mora fizički da dođe do terminala koji ima instaliran skimmer. Podacima je moguće izraditi lažnu karticu, isprazniti bankovni račun ili ukrasti identitet žrtve.

Prepoznajte i izbegnite skimmere

Za početak, najbolje je proveriti da li je bankomat čudan. Potražite očigledne znakove koji bi mogli da ukazuju na to da je neko neovlašćen "čačkao" po bankomatu. Posebnu pažnju obratite na sam vrh bankomata (područje u blizini zvučnika, pored ekrana), čitač kartice i tastaturu. Obratite pažnju na "debele" tastature, čudne materijale, neobične boje i tako dalje. Ako uočite bilo šta od navedenog, odmah potražite drugi bankomat, podignite novac u banci i prijavite uređaj osoblju. 

Ako ne uočite vidljive razlike, a imate razloga za sumnju, bacite pogled i proverite da li je sve na mestu. Bankomati često nemaju pokretne delove, što znači da je u slučaju pomeranja ili "migoljenja" bilo kojeg dela uređaja vreme ulazak u banku i prijavu pokušaja prevare. 

Za kraj, vodite računa i o 'kasnom' povratku kartice. Ako se ona zbog nekog razloga dugo zadržava u bankomatu ili je izbacuje kasnije nego inače, moguće je da se radi o skimmeru.

Sakrijte svoj PIN

Pri svakoj transakciji pokrijte tastaturu kada unosite PIN i vrlo dobro pazite kada podižete novac. Bankomati u bankama, restoranima i trgovačkim centrima po pravilu su nešto manje izloženi prevarama ovog tipa. Šanse za prevaru skimmerom veći su tokom vikenda jer je teže prijaviti sumnjivi bankomat bankama, a i one sporije reaguju. 

Takođe izbegavajte korišćenje magnetne trake za transakcije. PIN je mnogo sigurniji, piše Tportal.

Prijavite pljačku

Ako vam skimmer ipak promakne i lopovi isprazne vaš bankovni račun, ne oklevajte i odmah prijavite pljačku. Što pre prijavite, to će šteta biti manja, a izgledi za hvatanje lopova veći. Isto pravilo važi i nakon što vas banka upozori na sumnjive radnje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online