Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 18.04.2014.
08:00
Vestionline A

Istopljena ruska tvrđava - tajno oružje ili...?

Ruska tvrđava Zverev, koja se nalazi na obalama Baltičkog mora u severnom Kronstatu, danas je potpuna ruševina. Tvrđavu je 1860. godine sagradio inženjer Konstantin Zverev, po kojem je i dobila ime, kako bi se ojačala severna oblast i kontrola Finskog zaliva. Jedino zbog čega je ovo zdanje danas interesantno i privlači veliki broj ljudi je njegova istoljena unutrašnjost, pa zidovi izgledaju kao da su od čokolade koja samo što ne kapne.

Tvrđavu u obliku pečurke sa zakrivljenim plafonima konstruisao je inženjer Zverev, koji je poznat po tome što je prvi u Rusiji koristio asfalt kao građevinski materijal.

Početkom 20. veka objekat je pretvoren u skladište pomorskih mina i drugog arsenala, a posle Drugog svetskog rata služio je kao poligon za gađanje i vojne vežbe. Međutim, 1970. godine na tvrđavi je izbio katastrofalan požar koji je besneo nekoliko nedelja. Kada je konačno obuzdan, a tvrđava se dovoljno ohladila da u nju može da se uđe, podrum je bio potpuno neprepoznatljiv.

Plamen je bio toliko vreo da je istopio cigle sa kojih se otapala opeka, zbog čega sada izgledaju kao stalaktiti u pećini. Naravno, sovjetska vojska nikada nije saopštila koja vrsta materijala je tako dugo gorela u ovom objektu. Ali, ono što je od podruma ostalo svedoči da je u pitanju nešto vrlo zapaljivo i vrelo.

Kod "normalinh" požara nikada se ne desi da se cigle otope. Da bi se to desilo potrebno je da temperatura bude viša od 1.800 stepeni Celzijusa, i da poprilično dugo gori, što je ovde bio slučaj kada je u pitanju trajanje požara. Ali, poređenja radi, veliki požar izazvan eksplozijom gasa ili nafte ne premašuje temperaturu od 1.100 stepeni. 

Nedostatak prave informacije pokrenuo je razno-razna nagađanja, pa se tako govorilo da su Sovjeti u podrumu tvrđave testirali novu vrstu oružja, nešto slično napalmu, oružje koje sagoreva fosfor i dostiže temperaturu od 2.000 stepeni.

Prema drugoj verziji, tvrđava je na kraju svog "radnog veka" bila svojevrsna septička jama za razne tečnosti upotrebljivane u vojsci, rashodovanu municiju, a podrum je bio poplavljen kaljugom i otpadom sa brodova. Požar je izbio slučajno, a kada je sve to počelo da gori, desilo se čudo.

Istina je da istinu nikada nećemo znati, a baš ta misterija i neverovatna unutrašnjost tvrđave privlače ljude da posećuju mesto kojem je i bog rekao "Laku noć".

Petak 18.04.2014. 11:40
Prvo,nisam jos vidio da se asfalt koristi za gradnju zidova,on omeksa i na suncu,novinari strucne teme prepustite ljudima koji poznaju tu oblast,lose prevodite."Plamen je bio toliko vreo da je istopio cigle sa kojih se otapala opeka" Sta je opeka a sta cigla.Zelite napraviti senzacionalnu vijest a ispadne senzacionalna glupost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online