Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.04.2014.
08:00
Telegraf A

Od besplatne čokolade do besplatnog Sezana

Našim ljudima na putovanjima je glavni problem novac. Oko vas je toliko toga lepog i primamljivog, od kulturnih zanamenitosti do lokalnih poslastica, a istovremeno je skupo i nema se za sve. Zato, treba znati da mnogi gradovi širom Evrope nude besplatno uživanje u kulturnim sadržajima. Berlin, Prag, Gent, Kopenhagen, Pariz i Budimpešta su samo neke od destinacija gde mžete jeftino da prođete ako znate šta tražite.

Sve više gradova širom Evrope rešilo je da turistima, uz tradicionalnu gostoprimljivost, otvori širom vrata nudeći im besplatnu hranu, muziku i umetnost.

Kada ste u Beneluksu besplatno degustirajte hranu i piće

Čokolada - Tamna čokolada je karakteristična za Belgiju, a kompanije Godiva, Galer i Leonidas su samo neke od onih koje su prepoznatljive svuda po svetu. Mnoge radnje nude besplatnu degustaciju ove poslastice, dok u kafićima uz naručenu kafu dobijete kocku čokolade.

Za one koji preferiraju mlečnu čokoladu, fabrika Nestle u Broku, u Švajcarskoj, ima besplatne ture sa degustacijom.

Alkohol - Pored čokolade, Belgija je poznata i po pivu. Ta zemlja proizvodi preko 600 vrsta, uključujući Hahtovo voćno pivo. Haht u ponudi ima turu u trajanju od jednog sata u njihovoj fabrici, i degustaciju raznih ukusa.

Mnogi članovi društva vinara dozvoljavaju besplatne posete njihovim podrumima širom Francuske. U zemlji galskih petlova se takođe toče i reke konjaka, koje možete da isprobate ako se odlučite za turu.

Sir - Rokfor Papijun je mesto gde čuveni plavi sir sazreva u pukotinama stena na Mont Kumbaluu. Ture kroz pećinu uključuju i neki zalogaj pred kraj posete.

U farmi Henri Vilig u Holandiji, uz razgledanje možete da uživate u ukusu poznatog sira – Gauda.

A ima muzeja gde je karta dobrotvorni prilog: Kao ovaj Muzej prostitucije u Amsterdamu
 

Muzeji - Od 2001. godine u britanskim muzejima sa stalnim postavkama je besplatan ulaz. Turisti to rado iskoriste da vide mumije u Britanskom muzeju, Botičelijeva dela u Nacionalnoj galeriji i dinosauruse u Prirodnjačkom muzeju.

U Parizu, umesto da čekate red u Luvru, probajte da odete u Muzej de Peti Pale (Mala palata). Naziv je pogrešan, jer se muzejska kuća sa 1.300 soba proteže kroz mnogo vekova. Mone i Sezan su, uz još nekoliko umetnika, prezentovani u njihovim objektima.

Pariz je sinonim za modu, a na stalnu kolekciju trendova od 17. do 21 veka možete da "bacite oko" u Muze Galeria.

Koncerti - Bečka elegantna arhitektura je idealna za valcere i balove. Najjeftinija sedišta su ispred gradske skupštine, koja emituje najpoznatije koncerte tokom letnjih meseci.

Salcburg nudi takođe slične programe, prilikom kojih postavljaju velike ekrane na trgu.

Iako je Mocart rođen u Salcburgu, često je boravio u Pragu. Vila Bertramka je sada Mocartova kuća-muzej, sa koncertnom halom. Ulaznice nisu jeftine, ali vas ništa ne zaustavlja da sednete u okolne bašte do kojih dopire muzika.

Transport - Ulice Evrope možete da vidite besplatno – biciklom. Barselona, Lion, London, Berlin, Kopenhagen, Helsinki i Sevilja su među gradovima koji imaju takav sistem da možete da iznajmite bicikle širom grada na određenim lokacijama. Naknade su minimalne, a često je prvih pola sata korišćenja besplatno.

Crkve - Evropske crkve su bogate riznice istorije, a ulaz u većinu je besplatan. Vestminster Ebi u Londonu je poslednje mesto odmora britanskih monarha, a Pesnički ćošak je posvećen čuvenim domaćim piscima.

Botanička bašta u kraljevskom kompleksu u Briselu
 

Bašte - Evropske javne bašte su više od samo redova drveća i cveća. One mogu biti spoljni centri određenih zajednica i mesta gde se često održavaju likovne izložbe.

Margitsiget u Budimpešti je zelana oaza na Dunavu, između Budima i Pešte. Oko nje je staza za džogiranje koja je okružena baštama, fudbalskim terenima, bazenima i zoološkim vrtom.

Blomenmarkt u Amsterdamu je jedina plutajuća pijaca cveća na svetu. Tezge sa cvećem su preplavljene egzotičnim bojama i sorti koje možete da pazarite.

Botanička bašta u Glazgovu je međunarodno poznata po svojim staklenim kućama i zbirkom egzotičnog drveća iz Australije, kao i raznih biljaka sa drugih kontinenata. Organizuju se događaji tokom cele godine, uključujući i likovne izložbe i obilaske.

Festivali - Najveći fetivali na otvorenom se dešavaju tokom jula u Gentu, Belgiji. Na svim gradskim trgovima se sluša pop, rok, hip hop, džez… Posetioci mogu da uživaju u predstavama, komediji, izložbama i izletima brodićima na reci Lis.

Džez festival u Kopenhagenu se održava u julu i tokom 10 dana umetnici sviraju na ulicama, kafićima i parkovima.

Turistički vodiči - Iako ova aktivnost nije skroz besplantna, posetioci daju prilog koliko misle da košta obilazak grada sa vodičem u trajanju od 3 sata. Ove ture su predstvaljene u Berlinu i Pragu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online