Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.05.2014.
20:00
punkufer.dnevnik.hr A

Turistički vodič za svetsko prvenstvo u Brazilu

Svetsko fudbalsko prvenstvo odvijaće se u 12 različitih gradova. Ako planirate da lutate po Brazilu kako biste prisustvovali utakmicama, biće vam potrebna dobra organizovanost i logistika.

Zbog svetskog prvenstva u Brazilu je izgrađeno 147 novih hotela. Iako se to za naše prilike čini kao enorman broj, na veličinu zemlje kao što je Brazil to je poprilično malo.

Posebno ako se uzme u obzir da hotelska ponuda pre izgradnje ovih 147 hotela nije bila baš nešto bajna.

Najbitniji događaj za ljubitelje "najvažnije sporedne stvari na svetu"

Smeštaj

Gde odsesti će vam sigurno biti najveća briga. Jer, ako do sad niste rezervisali svoj smeštaj onda ćete morati da se potrudite da pronađete neki. Posebno po povoljnoj ceni.

Jedna od jeftinijih opcija je da pronađete sobu. Mnogi su se za vreme svetskog prvenstva odlučili da iznajme sobe u svojim kućama ili stanovima. Takozvani "bed and breakfast" (noćenje s doručkom) gde vam domaćin za fer cenu uz smeštaj nudi i doručak - postao je neverovatno popularan.

Ponudu BNB soba možete pogledati na portalima kao što su airbnb.com, camaecafe.com.br i bedandbreakfast.com.

SAVET: Uvek pročitajte komentare ispod oglasa jer je dobar deo soba bio već iznajmljivan turistima koji su stavili svoje ocene i mišljenja. I svakako birajte one koji su najbolje ocenjeni.

Prevoz

Zbog svoje veličine, putovanje između pojedinih gradova biće moguće samo avionom. No neki gradovi će vam biti i na dohvat ruke autobusom. Rio de Ženeiro, Belo Horizonte i Sao Paulo na jugoistoku ili Fortaleza, Natal i Recife na severoistoku zemlje udaljeni su jedni od drugih samo 3 – 7 sati vožnje.

Ako se odlučite na putovanje autobusom, karte možete kupiti na autobusnim stanicama, onlajn na rodoviariaonline.com.br ili passagemrapida.com.br.

Najveći problem kod onlajn kupovanja bilo čega u Brazilu je činjenica da treba da imate CPF broj, nešto slično našem OIB-u. Drugo je to što te stranice često prihvataju samo brazilske kreditne kartice.

Preporuka je da sve bukirate preko putničkih agencija ili pak koristite stranice koje nisu iz Brazila.

No, kao što smo već napisali, sve karte možete kupiti i na autobuskim stanicama. Imajte na umu da je ta vrsta prevoza jako popularna u Brazilu te da karte brzo planu pa bi ipak bilo dobro rezervisati svoje mesto.


Putovanje avionom po Brazilu je izrazito pristupačno pošto većina aviokompanija leti između većih i srednjih gradova. Najbolje je izabrati neku od domaćih lou kost aviokompanija kao što su TAM ili GOL. Još jedna aviokompanija, koja je nova na brazilskom tržištu, je TRIP Azul Linhas Aereas koja pokriva preko 100 domaćih destinacija.

Karte

Karte za utakmice dostupne su preko Fifine veb stranice ili preko putničkih agencija. Cena zavisi od mesta sedenja i o tome kad je utakmica.

Sve ulaznice neće biti puštene u isto vreme u prodaju i svaka država neće imati isti broj ulaznica stoga bi bilo dobro proveriti kod HNS-a dodatne informacije o dostupnosti karata.

Kad se jednom dokopate svojih ulaznica dobro bi bilo da imate na umu ove informacije:
- Na stadion dođite dovoljno rano (bar dva sata pre početka utakmice). Ako ništa drugo da popijete pivo s drugim fanovima.


- Na stadion neće biti dozvoljeno unošenje pića i hrane kupljenih izvan stadiona. Ponesite novac sa sobom, posebno sitne novčanice i ne nosite ruksake i vredne stvari.

- Naravno, ugodno se obucite i ne zaboravite na nacionalne boje. Za vreme prvenstva u Brazilu će biti zima, doduše ne kao naša, ali svakako uzmite laganu jaknu.

+ Ne očekujte da ćete naći taksi u blizini stadiona, planirajte da ćete puno hodati.

Korisni linkovi za nadolazeće prvenstvo:

 

www.fifa.com službena stranica FIFE


www.copa2014.gov.br/en službena stranica fudbalskog prvenstva


www.braziltour360.com stranica turističke organizacije Brazila

- Na kraju, imajte na umu da je fudbal u Brazilu strast i umetnost, pa da nemojte ni pomišljati da se vratite kući bez da ste odigrali bar jednu utakmicu na ulici.

Info

Imajući sve što je navedeno na umu pobrinite se da se dobro informišete i na vreme kupite ili rezervišete svoj smeštaj i ulaznice.

PLUS

Ponesite sa sobom puno dobre volje, druželjubivosti, nekoliko navijačkih rekvizita i odmorene glasne žice. Na sreću neće biti vuvuzela pa ćete morati da jako vičete kako biste bodrili fudbalere.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online