Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.07.2014.
08:00
slobodnadalmacija.hr, b92.net A

Zanimljiva geografija: Kako preživeti mamurluk?

Ovaj scenario sa putovanja ili godišnjeg odmora većini će biti i te kako poznat. Napokon ne mislite o poslu, u društvu ste dragih osoba, kasna večera na terasi, boca vina, pa jedno “kratko” da se nazdravi, pa drugo, treće... a već u idućoj sceni budite se s ogromnom glavoboljom i poput guštera “puzite” prema slavini da popijete vodu.

Ovako Englezi leče mamurluk
 

Naočare za sunce trenutno stanje mogu da sakriju jer nema te kafe koja ovaj problem može da reši, a na potez ''klin se klinom izbija'' nemojte ni da pomišljate. Evo zato spiska najpopularnijih "lekova za mamurluk" iz celoga sveta koje je prikupio portal "Lonely Planet", a obradila ''Slobodna Dalmacija''. Niko ne garantuje da svi lekovi pomažu, ali neki bar zvuče zabavno - ako ništa drugo.

Engleska
U Engleskoj se kao brzi lek protiv mamurluka koristi kobasica umotana u masno lisnato testo, ali najbolje rešenje je kompletan engleski doručak. Jaja, slanina, kobasice, grašak, paradajz, pečene paprike, pečurke i hleb ili tost namazan puterom, plus obavezni sosovi sa sirćetom i paradajzom... Vaš srčani udar službeno ima novog najboljeg prijatelja.

Škotska
Njihovi susedi Škoti vole takođe prženo, a uz to ne mogu da odole ni kobasicama od ovčijih iznutrica i crnom pudingu sa pecivom od krompira. Sve to lepo zaliju Irn-Bruom, voćnim bezalkoholnim pićem bogatim kofeinom, neonsko narandžaste boje, poznatim i kao škotsko “drugo nacionalno piće”. Prvo je, naravno, viski.

Italija
Italijani uglavnom ne komplikuju, savetuju da ispijete espresso ili tri, zadremate ispod sunčanih naočara i istrpite dok ne prođe. Ali, na Siciliji se s istim problemom nose na svoj način i koriste stari lek, žvakanje suvog penisa bika. Iako ima ukus kao sušena govedina, genitalije bika su malo žilavije - kažu ti koji su probali...

Turska
U Turskoj su svi ludi za škembićima, koje kombinuju sa sirćetom, slatkim paprikama, lukom - belim i crnim, mlekom, jajima ili limunom.

Nemačka

Ako ne volite škembiće, ni nemački “lek za mamurluk” neće vam zvučati ništa bolje. “Katerfrihstick”, tj. ukiseljena haringa, krastavac i luk, jelo poznato i kao ''rolmops'', bogato je proteinima koji posle burne noći vraćaju u život.

Tajland
Na Tajlandu jedu prikladno nazvane ''pijane nudle'' (rezanci), začinjeno jelo od rezanaca od pržene riže s mesom ili tofuom, soja sosem, lukom, povrćem i jakim čilijem.

Južna Koreja

U Južnoj Koreji pravi hit je ''haejangguk'' supa puna svinjetine, kupusa, jaja, graška, rotkvice i zgrušane krvi bika. Bolje zvuči bez ovog poslednjeg sastojka, zar ne?


Novi Zeland
Na Novom Zelandu se opijene duše leče pitom od mlevenog mesa i sira, kao i čokoladnim mlekom sa malo soli. U Meksiku je lek protiv mamurluka ljuti ''čeviče”, koji još nazivaju “vuelva de la vida” (u prevodu na srpski ''Povratak u život''), možda zato što se posle previše tekile osećate kao da ćete umreti. To je kombinacija škampa, plodova mora, školjaka i ostriga mariniranih u limeti, sa sosom od seckanog paradajza, avokada, luka i čilija.

Brazil
Kada posetite Brazil, onda se od nebrojnih “caipirnha” izlečite bahijskim ribljim gulašem s kokosovim mlekom, lukom, belim lukom, korijanderom i palminim uljem.

Kanada
Kanađani pak jedu “poutine”, čips umočen u hrpu svežeg sira i smeđi umak, a tradicionalni američki lek je ispijanje prerijske ostrige, pića s Vorčesteršajer sosom, solju, šećerom, biberom, "živim" jajem, ljutim umakom i sokom od paradajza.

Las Vegas
Las Vegas nudi poseban tretman, autobus zvan ''Raj za mamurluk'', gde možete u potpunosti da preskočite brojne pokušaje i platite stručnjacima za mamurluk da vam vrate izgubljenu tečnost preko infuzije i da vas napumpaju vitaminima. I spremni ste za novi izlazak!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online