Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 19.10.2014.
08:00
cosmopolitan.rs A

Doživite Berlin: Ove stvari morate uraditi u nemačkoj prestonici

Istorija, umetnost, noćno provod, opuštanje u prirodi – sve to možete ponaći u drugom po veličini gradu Evropske unije, Berlinu. Ne propustite glavne ček pointe koji čine srž trustičke ponude. Osim toga, uživajte istražujući raznolike kutke ovog fenomenalnog grada u kome, kažu svi koji su ga posetili, morate ostati najmanje nedelju dana da biste mogli da doživite makar mali deo berlinskog živog duha.

Obavezno posetite prestonicu Nemačke: jedan od najlepših gradova Evrope
 

1. Posetite Grunevald

Njujork ima Central Park, a Berlin Grunevald. Ova nepregledna oblast prekrivena šumom u blizini gradskog jezgra idealno je mesto za piknik i odmor od gužve. Uživajte u dugoj šetnji, vožnji bicikla, jahanju ili se čak bućnite u neko od jezera sa kristalno čistom vodom, ako se zateknete tamo u sred leta!

2. Obiđite ostrvo muzeja

Na sred reke Špreja nalazi se umetničko srce Berlina koje je UNESCO uvrstio u Pamćenje sveta. Čak pet važnih berlinskih muzeja smešteno je na ovom jedinstvenom rečnom ostvru.

3. Kulirajte, šopingujte i pevajte u Mauerparku

Berlinci obožavaju ovu zelenu zonu, koja je savršena za odmor, a nedeljom se pretvara u ogromnu pijacu starih stvari na kojoj se može naći sve - od polovnih klavira i nameštaja do odeće i suvenira. Tačno u tri sata posle podne na brdovitim obroncima parka dajte odaška pop zvezdi u sebi i zapevajte na karaokama.

4. Pronađite ostatke Berlinskog zida

Delovi zida mogu se pronaći na više mesta u gradu, a obavezno posetite Tačku Čarli, poznato kontrolno mesto tokom Hladnog rata koje je danas pretvoreno u turistički centar u kome možete saznati sve o istoriji Zida. Potražite takozvanu Galeriju na istočnoj strani – u pitanju je deo zida dugačak više od kilometra, posvećen umetnosti, na kome su očuvane slike iz vremena pre rušenja.

Ukoliko se umorite od gradske gužve i vreve Grunevald je pravi izbor
 

5. Posetite muzej Bauhaus

Otkrićete da svako može da bude dizajner u Bauhaus arhivi koja nudi potpuni uvid u razvoj ove škole. Na stalnoj postavci razgledajte nameštaj, keramiku, slike, skulpture, crteže i skice nastale tokom prvih dekada XX veka.

6. Nabavite bicikl

Ako ste u stisci sa vremenom, popnite se na dva točka i tako za kratko vreme posetite sve must see adrese. U centru grada naćićete puno mesta za iznajmljivanje bicikala, a ako se biciklistička kultura veoma poštuje, kretaćete se bezbedno posebnim stazama za vožnju.

7. Nabavite kul krpice

Šoping tura po Berlinu može biti vrlo zahtevna stvar s bizorm na to da je izbor nepregledno veliki. Severni deo četvrti Mitte poslednjih godina postaje nova zvezda među šoping destinacijama zbog brojnih butika i nezavisnih prodavnica smeštenih oko ulica Torstraße i Mulackstraße. Ako tragate za vintidž komadima obavezno prošetajte do živopisne četvrti Prenzlauer Berg prepune simpatičnih radnjica ili obiđite lanac second heand prodavnica Humana, čiji najveći autlet se nalazi na trgu Alexanderplatz. Oni koje zanima odeća velikih dizajnera treba da zapamte ime ulice Friedrichstraße u kojoj se nalaze gotovo sve ovakve radnje, a druga opcija je poznati KaDeWe, najveća robna kuća u Evropi.


8. Đuskajte do zore

Kada je u pitanju ludovanje u Berlinu, termin „grad koji živi 24 sata“ je prevaziđen. Berlin živi 48 sati dnevno, kako to vole da kažu oni koji su imali priliku da upoznaju dinamiku ovog grada. Posetite Berghain/Panorama Bar – nekadašnju fabriku, a danas klub koji se smatra kolevkom evropske tehno muzike. Upoznajte lokalce i potražite informacije iz prve ruke o tome gde još ima dobrog provoda.

Delovi Berlinskog zida i dalje se mogu pronaći na više mesta u gradu
 

9. Obožavajte umetnost

Obiđite Kulturforum, lagano rastući kompleks muzeja u kome se nalaze galerije svetskog glasa. Stanica broj jedan neka bude Gemäldegalerie, gde možete uživati u kolekciji slika evropskih renesansnih genija. Nekoliko koraka odatle, po principu vremenske mašine otputujte u savremeno doba - zavirte u smelu staklenu kocku u kojoj je smešten Neue Nationalgalerie. Slikarstvo XX veka, a naročito eskspresionizam i kubizam krase ovu galeriju.

10. Opustite se na obavli reke Špreja

Stanovnici Berlina obožavaju sunce, a naročito prve zrake posle duge hladne zime! Bar poput Yaam and Chez Jacki koji se nalazi na obali reke samo je jedan od mnogih u kojima možete da uživate preko dana u fantastičnoj atmosferi.

11. Pauzirajte svoju dijetu

Nemojte propustiti jedan suludi specijalitet pun kalorija i masti pod nazivom currywurst. U pitanju je kobasica iseckana na komadiće i pomešana sa kečapom i karijem, poslužena u kifli i uz pomfrit. Možda vam ovo deluje kao zbunjujući zalogaj, ali u Berlinu je to kulinarska institucija. U restoranu Konnopke’s Imbiss služe ovaj specijalite još od 1930. godine.

Ovo nikako ne zaobiđite: Dvorac Šarlotenburg
 

12. Prošetajte baštama Šarlotenburg dvorca

Na zapadnoj strani grada nalazi se šarmantna palata sa velikim kompleksom vrtova pod nazivom "Schloss Charlottenburg", koju mnogi opisuju kao mini Versaj. Napravite nekoliko fotografija i tamo!

13. Obiđite Memorijalni spomenik holokausta

Jedinstveni spomenik žrtvama holokausta prostire se na 19.000 kvadratnih metara i sastoji se od nizova betonskih ploča raspoređenih u mrežu koja se prostire preko brdovitog terena. Dizajn je osmišljen tako da se u osobi koja se kreće kroz uske prolaze između blokova stvara osećaj nelagode i konfuzne atmosfere, a ovaj spomenik jedan je od najznačajnijih podsetnika na užase holokausta.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.10.2014. 09:58
0. U Berlin obavezno morate da udjete na tenku...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online