Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.02.2015.
00:30
b92.net A

Filmovi kao inspiracija za čarobna putovanja

S vremena na vreme iz holivudske kuhinje izađe po neki film koji nas inspiriše da spakujemo kofere i uputimo se na neku od prelepih destinacija, koja je u njemu proslavljena. Ovo je lista na kojoj se nalazi osam filmova koji vas pomžda podstaknu da se zaputite na neko lepo mesto.

1. Indijana Džouns i poslednji krstaški pohod, Petra, Jordan

Reuters
I Barak Obama obišao je Petru prilikom posete Jordanu

Ovo je avanturistički film Stivena Spilberga iz 1989. sa velikim Harisonom Fordom i Šonom Konerijem u glavnim ulogama. Pošto Henri Džouns stariji (Koneri) nestane u dugogodišnjoj potrazi za Svetim Gralom, Indijana mora da uđe ocu u trag u nadi da će ga spasiti, kao i Gral iz ruku nacističke vojne mašinerije. Bio je to finansijski najuspešniji film 1989. godine, posle kog će vam jordanska Petra uskočiti na top 10 destinacija koje morate da posetite.

2. Živeti slobodno, Kenija

Reuters/S.M.
Mali pastir iz Kenije

Ovaj film snimljen davne 1966. godine, pratio je Džordža i Džoj Admison, koji su živeli u Keniji i negovali dva mala lava. Predivni pejzaži prepuni divljih životinja, posebino velikih mačaka u prirodnom okruženju, inspirirali su mnoge na putovanje u Keniju. Film je dobio Oskara za najbolju pesmu 1967. godine.

3. Treći čovek, Beč, Austrija

Reuters
Čuvena bečka božićna atmosfera

Ovaj film se smatra jednim od najboljih u istoriji, a sama radnja je smeštena u austrijsku prestonicu - Beč. Treći čovek je osvojio Oskara 1951. godine.

4. Šindlerova lista, Poljska

Beta/AP/A. K.
Aušvic kao mesto hodočašća

Šindlerova lista jedan je od najboljih istorijskih filmova ikada. To je američka epska drama iz 1993. godine koju je režirao Stiven Spilberg. Radnja filma govori o Oskaru Šindleru, nemačkom biznismenu koji je spasio živote više od hiljadu, uglavnom poljskih jevreja, tokom Holokausta.

5. Eni Hol, Njujork

Reuters/S.S.
Njujork je za mnoge centar univerzuma i država za sebe unutar SAD

Eni Hol je američka romantična komedija snimljena 1977. u režiji Vudija Alena, koji je zajedno sa Maršalom Brikmanom napisao scenarijo. U ovom filmu su se mnogi zaljubili u Njujork, po mnogima - centar sveta.

6. Na Zapadu ništa novo, Ipr, Belgija

Reuters/HANDOUT
Turisti umesto vojnika na plažama

Scenario za ovaj film podigao je mnogo prašine prvi puta kad je objavljen kao knjiga 1928. godine, a drugi put kada je pretvoren u film 1930. godine. Film govori o nemačkom vojniku u Prvom svetskom ratu, a dobio je Oskara za najbolji film 1930. godine. Kada su videli gde su se borili njihovi najbliži, Ipr je postao turistički centar Belgije.

7. Moje pesme, moji snovi, Salcburg

Reuters/L.F.
Gde je salcburg tu su i "mocart kugle"

Ovaj Oskarom nagrađen mjuzikl govori o Mariji, ženi koja napušta austrijski manastir i postaje guvernanta deci mornarskog oficira. U filmu se prikazuju zaista predivni kadrovi Salzburga, a film je 1966. godine dobio Oskara za najbolji film i najbolju režiju.

8. Amerikanac u Parizu, Pariz

Reuters/C.P.
Pariz i Parižanke - inspiracija bez kraja

Ovaj film snimljen je 1951 godine, a radnja filma se dešava u Parizu. Posle filma se pripremite na štednju za putovanje u Pariz - nema vam druge.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online