Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.03.2015.
03:30
Vestionline A

Šta ne treba da radite kada ste u Turskoj?

Turska je poslednjih godina jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija u svetu. Bogata istorija i kultura, brojne znamenitosti, prirodne lepote, dobra hrana...samo su neki od razloga zašto turisti žele da posete ovu zemlju.

Reuters
Nemojte nositi slušalice dok šetate, nego uživajte: Turčin svira na ulici

Za razliku od lista koje vam savetuju šta da uradite u nekoj zemlji, "Business Insider" predstavlja nešto drugačije - listu stvari koje ne treba da radite kada ste u Turskoj.


Nemojte da posetite samo Istanbul
Obavezno posetite i druge gradove i regije. Odmorite se na Mediteranu, obiđite drevne ruševine u Efesu, lutajte predelima Kapadokije, udahnite sveži vazduh u odmaralištu Ajder u provinciji Rize.

Ne naručujte filter kafu
Obavezno probajte tursku kafu koja se priprema na tradicionalni način i služi u malim šoljicama. U Turskoj je ispijanje kafe ritual uz koji se uzima predah od svakodnevnih obaveza. U svakom gradu postoje specijalizovani kafići koji uz kafu nude i proricanje budućnosti iz šoljice.

Ne idite u skupe spa centre
Umesto toga posetite tradicionalne turske hamame u kojima vlada opuštajuća atmosfera. U Osmanskom carstvu hamami su bili važan deo turske kulture koji je služio kao mesto za socijalizaciju.

Ne kupujte u tržnim centrima
Posetite lokalne i istorijske bazare. Najpoznatiji je svakako Veliki bazar ili Kapali čaršiji. Ali, Kemeralti u Izmiru ili lokalni bazari u predgrađima Ankare mnogo su autentičniji primerci turske kulture.

Reuters
Posetite bazare

Ne brinite o kalorijama i kilogramima
Isprobajte sve što nudi bogata turska kuhinja. Svaka regija ima svoj specijalitet, a neka od najpoznatijih jela su fuzija različitih kultura. Turska kuhinja smatra se jednom od tri glavne svetske kuhinje zbog raznolikosti recepata, upotrebe prirodnih sastojaka, ukusa i aroma koji utiču na sva čula i zbog svog uticaja na ostale kuhinje širom Evrope, Azije, Bliskog Istoka i Afrike.

Ne očekujte da se vaše “ne” prihvati
Ovo se posebno odnosi na jelo, jer su Turci veoma gostoljubivi i jednostavno neće prihvatiti vaše “ne” kada je hrana u pitanju. U ovoj zemlji je uobičajeno da se hrana prekomereno nudi jer se smatra da se gosti stide da sami traže još.

Ne nosite slušalice dok šetate
Otkrijte različite žanrove muzike u zavisnosti od regije u kojoj se nalazite. Od klasične turske muzike do narodnih i modernih pesama. Ovo je posebno izraženo u Istanbulu na čijim ulicama možete čuti muziku raznih žanrova.

Ne propustite ceremonije
Ako vam se pruži prilika da prisustvujete nekom venčanju, iskoristite je. Zanimljive su i tradicionalne ceremonije slikanja tela kanom. Iskusite i čari svetog meseca Ramazana kada se za vreme iftara besplatno služe neverovatna jela. Posetite i semu, derviški ritual koji će vas ostaviti bez daha.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online