Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.04.2015.
00:30
Tanjug A

Znate li za "kamenu šumu" nad Mataruškom Banjom?

"Kamena šuma" kod Mataruške Banje, sa naslagama i ostacima kalcifikovanog drveta iz vremena paleolita, ali i starijih od milion godina, jedan je od desetak sličnih fenomena u celom svetu, ali pored toga što je nepoznata stanovnicima Srbije i nije pretvorena u turističku atrakciju, potpuno je nezaštićena i propada.

youtube.com
Izgleda kao drvo, a tvrda je kao kamen

Miroslav Pavlović, osnivač Ekološkog pokreta "Ibar" iz Kraljeva, koje se godinama bori da "Kamena šuma" dobije mesto na ekološkoj i turističkoj mapi Srbije, kaže da je to jedinstveni prirodni fenomen.

- Lojanik, brdo iznad Mataruške Banje, verovatno je nastalo pre million godina u nekakvoj vulkanskoj aktivnosti. Tada se dogodilo da je drvo postalo kamen. Lojanik je jedno od sedam zaštićenih područja na teritoriji Kraljeva, zato se i zalažemo da on dobije status rezervata prirode - priča Pavlović.

Studija više stručnjaka koji se "kamenom šumom" bave još od ranih sedamdesetih, kažu da je "kameno drvo" iznad Mataruške Banje nastalo prolaskom mineralnih voda kroz naslage vulkanskog pepela, što je tokom hiljada godina dovelo do toga da se nekada živi organizam doslovce pretvori u materiju tvrđu i od kamena.

- Ljudi iz ovog kraja su vadili kamene delove šume i od njih pravili bruseve, a meštani kažu da, kada se kosa naoštri ovim kamenom, moguće je kositi travu pola dana, a da se ona ne istupi. Pojedine porodice su i zarađivale na pravljenju i prodaji bruseva po celoj Srbiji pa čak Bosni - priča Pavlović.

Kameno drvo samo po sebi deluje fascinantno, teško je kao granit, a pritom ima sva svojstva najobičnijeg komada drveta, na njemu su vidljivi godovi, središte biljke, svi kanali koji su hranili stablo.

Sve doslovce okovano i sačuvano u vremenu, zahvaljujući pre svega silicijumu koga ima dosta u mineralnim vodama koje su zaslužne za kalcifikaciju.

"Kamena šuma" nad kojom je u međuvremenu narasla crnogorica i listopadna šuma, zaštićena je odlukom Skupštine Kraljeva još sedamdesetih godina, ali je njeno stanje danas u najmanju ruku katastrofalno.

- Kada na Zapadu neki lokalitet proglasite da je zaštićen, onda je to stvarno tako. Ovde to nije slučaj, ali ipak ponavljam da su nam ovakve stvari vrlo potrebne, ne samo za nauku, jer je ovo neprocenjivo blago za buduće naučnike - naglašava Pavlović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online