Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.05.2015.
03:30
glassrpske.com A

Porto: Čari prošlih vremena koja ne blede

Porto je podjednako čuven po gastronomiji, bogatoj arhitektonskoj baštini, fudbalu, plažama, ali i činjenici da je od naziva ovog grada, koji znači luka, izveden i naziv države Portugalija.

Wikipedia
Grad koji zaista pleni svojom lepotom

Simbol grada je galski petao koji je prvi kukuriknuo i doneo glas u luci da je grad oslobođen od Mavara. Najveća znamenitost Porta je njegovo staro jezgro, koje je od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a kao svetska baština.

Da biste obišli taj biser svetske baštine, najbolje je da prepešačite glavnu trgovačku ulicu Svete Katarine, siđete do reke Duro, pređete gvozdeni most Luisa Prvog i popnete se na tvrđavu, odakle se grad vidi kao na dlanu.

Arhitektura Porta predstavlja spoj mediteranske, mavarske, iberijske i francuske gradnje koju karakterišu vitke zgrade s malim prozorima i velikim drvenim vratima, uklještene u uličice koje sve vode prema reci.

wikipedia.org/Lacobrigo
Zanimljiva arhitektura grada: Spoj mediteranske, mavarske, ibreijske i francuske gradnje

Duro je duboka reka koja se kroz kanjon, između dva brda, pruža prema okeanu. Na njenim obalama, u centru grada, raspoređeni su riblji restorani i čamci za rečno razgledanje, a na drugoj obali nalaze se vinarije čiji je zaštitni znak slatko-gorko vino “porto”.

Čari prošlog vremena oplemenjuju Gradska katedrala i crkva Klerižos, urađene u baroknom stilu. Tu je i nezaobilazna Stara berza, “Kuća muzike”, Trg slobode i zdanje Univerziteta. Moderne građevine, gvozdeni most, metro i robne kuće u funkciji su starina, pa zajedno od Porta čine čarobni grad.

Okolina Porta prepuna je prelepih peščanih plaža, a do mnogih moguće je stići i javnim prevozom. Najbliža je Praija Ourigo, smeštena stotinak metara severno od ušća Dura u Atlantik. Lepe i uređene plaže nastavljaju se i ka severu prema ribarskim mestima Matosinhos i Povoa de Varzima, i na području Vila Nova de Gaije.

wikipedia.org/Julian Beckton
Tu su glavni restorani, kafići, vinarije: Reka Duro se uliva u Atlantski okean

Gastronomska ponuda u drugom najvećem portugalskom gradu velikim delom se zasniva na ribljim jelima. Bakalar se priprema na mnogo načina i verovatno je najčešći obrok na jelovnicima. Od mesne ponude ističu se tripice, koje su toliko popularne da stanovnici Porta imaju nadimak Tripičari.

Nadimak Tripičari stanovnici Porta su stekli zahvaljujući svojoj požrtvovanosti i pokazanoj ljubavi prema otadžbini. Naime, Porto je bio jedna od glavnih luka portugalske mornarice. Tokom jedne od mornaričkih istraživačko-osvajačkih kampanja domaće stanovništvo odreklo se svoga mesa te je njime snabdelo usidrenu flotu. Sebi su ostavili samo iznutrice - tripice. Jelo se u Portu zadržalo do danas i postalo je veoma popularno.

FK Porto

Fudbalski klub Porto osnovan je 1893. godine i jedan je od tri velika fudbalska kluba Portugalije, zajedno sa Benfikom i Sportingom CP. Navijači Porta se često nazivaju “Portistas” ili “Dragões” (Zmajevi). “Estždio do Dragão” (Zmajev stadion) je elegantnog oblika, površine 21.000 metara kvadratnih sa tipičnim portugalskim keramičkim pločicama u beloj i neboplavoj boji. Stadion ima kapacitet od 50.106 sedišta.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online