Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.07.2015.
03:30
24sata.rs A

Zamka za naivne: Letovanje od 200 evra na kraju košta 500

Odmor od 10 dana u Grčkoj usred sezone za svega 150 evra - ako vidite ovakvu ponudu u agencijskom katalogu, obavezno pročitajte ona sitna slova ispod, jer skoro uvek uz tu cenu treba doplatiti još neke stavke. Na kraju letovanje košta duplo više od naglašene cene - i to sve bez troškova u samom letovalištu!

Reuters
Ljudima se na kraju desi da odmor ispadne skuplji nego što mogu da priušte

Ljiljana Jovanović iz Beograda bila je šokirana kada je, prostom računicom, shvatila da njeno letovanje iz snova u Italiji ne košta zaista 200 evra - već skoro 500.

- Cena je naglašena velikim fontom, dok je ispod napisano šta sve u cenu nije uračunato. Kada pogledate sve, jasno je da je ovo cena samo za smeštaj, pa čak i za to morate da platite 2 evra po danu boravišnu taksu. Za ovo mesto koje sam ja gledala obavezno je plaćanje 20 evra za čišćenje sobe na kraju aranžma, a ako želite da vam menjaju peškire, to je dodatnih 7 evra po menjaju. Po osobi! - izrevoltirana je ona.

Kada se tome doda i cena prevoza, kao i osiguranje, jasno je da je tih 200 evra samo "navlakuša" za naivne putnike koji se nadaju da su prošli jeftino. Iako se odmah požalila, kaže da je to sasvim legalno - jer su svi uslovi naglašeni u samom katalogu.

Uslovi variraju od agencije do agencije, ali skoro da nema nijedne koja u sklopu cene nudi baš sve. Zato obavezno pogledajte stavke šta je uključeno, a šta nije uključeno u cenu.

Vredi napomenuti i čuveni dinarski deo aranžmana, koji neretko iznosi preko 50 evra u dinarskoj protivvrednosti, ali se po pravilu naplaćuje samo kada je u cenu aranžmana uključen i prevoz. Na kraju, kada sve saberete, dobijete letovanje od, recimo, 400 evra. Ali, to nije zapravo 400 evra, već dinarska protivvrednost po najnepovoljnijem kursu poslovne banke, što diže cenu za nekoliko desetina evra.

Čak i kada je uključen prevoz u ponudu, ako se radi o avionu, posebnu pažnju obratite na avionske takse na koje bi moglo da vam ode dodatnih 50 evra. Kada se sve sabere i oduzme, zaključuje Jovanović, ne treba obraćati mnogo pažnje na cenu koju vidite u katalogu.

Aleksandar Seničić, direktor Jute, naglašava da se ovde ne radi o kršenju zakona, jer turističke agencije imaju pravo da iz naglašene cene izostave neke stvari, sve dok je to u okviru zakona. Međutim, ovo je nešto na čemu se trenutno radi i u Evropi i u Srbiji.

- Nama uopšte ne ide u korist što turističke agencije izostavljaju te stvari iz cena, jer to dovodi do konflikta sa ljudima, ali takav je zakon, i to ne samo naš već i evropski, na koji se mi ugledamo. Ono na čemu se radi jeste da u okviru cene mora da bude sve ono što vam je neophodno za započinjanje letovanja, što naravno podrazumeva i boravišne i avionske takse, ali za sada zakon dozvoljava da to ne bude tako. Optimalno bi bilo da, posle plaćanja te cene, vi više ništa ne morate da platite osim fakultativnih troškova - objašnjava on.

Ono što možete da uradite kako biste izbegli neprijatne situacije jeste da detaljno pročitate program putovanja i šta je sve uključeno u cenu, ali ne zaboravite i ugovor dobro da pregledate pre nego što ga potpišete.

- Ljudi olako potpisuju ugovore, a posle kada žele nešto da promene ili im nešto nije po volji dolazi do problema. Ugovor je ozbiljna stvar, i ne potpisujte ga ukoliko se uslovi u programu putovanja i u ugovoru ne poklapaju - poručuje Seničić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online