Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.07.2015.
00:30
Tanjug A

Kako ostvariti pravo na besplatnu lekarsku pomoć u inostranstvu?

Zdravstveni osiguranici Srbije za vreme letovanja u Crnoj Gori imaju pravo na besplatnu hitnu zdravstvenu zaštitu, odnosno lečenje u opštim bolnicama i u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici.

Tanjug
Niko ne planira da se leči na odmoru, ali ako, ne daj bože, zatreba...

Da bi ostvario pravo na ovu zdravstvenu zaštitu u Crnoj Gori, osiguranik mora da od nadležne filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije, u mestu svog prebivališta, dobije obrazac SRB/MNE-111, saopštio, piše portal Kamatica.

Osigurano lice je dužno da se, po dolasku u Crnu Goru s navedenom potvrdom SRB/MNE-111, obrati organizacionoj jedinici Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

Gde sve možete da putujete mirne duše?

Srbija je potpisala i 19 međunarodnih sporazuma o socijalnom osiguranju, koji uključuju zdravstveno osiguranje, po osnovu kojih, osiguranici mogu ostvariti pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu za vreme privremenog boravka u Velikoj Britaniji, Slovačkoj, Poljskoj, Makedoniji, Rumuniji, Mađarskoj, Češkoj, Italiji, Francuskoj, Luksemburgu, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj, Austriji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Bugarskoj i to na osnovu dvojezičnih obrazaca. 

U situaciji kad je osiguraniku Srbije u Crnoj Gori potrebna hitna zdravstvena zaštita, a ne poseduje potvrdu SRB/MNE-111, zdravstvena ustanova je dužna da obavesti organizacionu jedinicu Fonda Crne Gore, radi naknadnog pribavljanja potvrde.

Potvrda/obrazac izdaje se za period do 90 dana u toku godine, a izdavanje je besplatno.

Ako se potvrda ne iskoristi, odnosno ako za vreme boravka u inostranstvu nije bilo potrebe za hitnom medicinskom pomoći, potvrda se može vratiti nadležnoj filijali i ponovo zatražiti u slučaju novih putovanja.

U slučaju potrebe za medicinskom pomoći u inostranstvu, osigurano lice predaje dvojezični obrazac nosiocu zdravstvenog osiguranja u mestu privremenog boravka.

Ako zdravstvena usluga u inostranstvu budu naplaćene direktno od osiguranika može se, po povratku u Srbiju, podneti zahtev za naknadu troškova nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koja je izdala potvrdu ili dvojezčni obrazac.

Uz zahtev za refundaciju troškova obavezno se prilaže medicinska dokumentacija i račun zdravstvene ustanove u kojoj je lečenje pruženo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online