Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.12.2015.
04:30
ruskarec.ru, Vestionline A

U Moskvi probajte - meso sa vešala, čeburek, Dinamo

Ako vas put nanese u jedan od najleših gradova na svetu - Moskvu, odvažite se i udaljite od tradicionalnog upoznavanja grada. Procunjajte po uličicima koje nisu glavne i zavirite u neobične radnje i restorane. Predlažemo pet restorana koji po svom enterijeru ili jelovniku odudaraju od standardnog. Meso sa vešala, čeburek, večera sa lisicama na rukama, pisoari na stolovima – samo su neke od ponuda u najluđim restoranima ruske prestonice.

wallpaperpassion.com
Kretanje u restoranu "Metro Diner" samo u pravcu piva

Pivo u metrou

Ulaz u glavnu salu pivare i restorana "Metro Diner" pažljivo je obeležen natpisom "Prolazi do piva", a enterijer podseća istovremeno na vagon-restoran i na vagon metroa. Umesto table "Rezervisano" stoji znak kao u metrou "Nema polazaka".

Jelovnik izgleda kao mapa metroa, a jela nose nazive po stanicama metroa: haringa "pod bundom" se zove "Nahimovski prospekt", ruska salata je "Park kulture", zelena salata "Botanička bašta", a salata od povrća je "Poljanka". Takođe možete naručiti metroburger, pačiji batak "Kitaj-gorod", teletinu "Dinamo". Od pića se izdvajaju koktel "Seks u metrou" i različiti izblendirani napici od voća i povrća. Lokal će verovatno privući pažnju turista i svih onih Moskovljana koji nisu prihvatili zabranu ispijanja piva u metrou.

Jela iz tegle

pixabay.com

Glavnu karakteristiku kafea "Banka" (što na ruskom znači "tegla") čine upravo tegle. U njima se služe sva jela. Ne, to nisu litarske tegle za babino slatko, niti konzerve, nego stilizovane tegle koje veoma liče na civilizovano posuđe. Kafe neguje kamernu atmosferu i ima samo 35 mesta za sedenje. A više nije ni potrebno, ako se uzme u obzir da se ne nalazi u prometnoj ulici i da postoji mogućnost naručivanja hrane "za poneti".

Jelovnik je zanimljiv: minijaturni čeburek (punjeno testo nalik na pancerotu) sa krompirom i jagnjetinom, rižoto sa bundevom, pačijim batakom i brusnicom, zapečena riba sa spanaćem i kruškom sa šarenim biberom, makarone sa sosom od tartufa. Istina, stiče se utisak da bi ove đakonije lepše izgledale servirane na tanjiru, nego ugurane u tegle (makar one i bile konceptualne). Osim toga, nije sasvim zgodno jesti viljuškom iz okrugle niske tegle, posebno ne jela kao što je kus-kus.

Ručak na WC šolji

pixabay.com

Novu atrakciju na Starom Arbatu, jednoj od najpoznatijih umetničkih ulica u Moskvi, predstavlja kafe "Crazy Toilet". Tu je sve, od poda do plafona, urađeno u skladu sa tematikom toaleta: umesto stolica tu su WC šolje, umesto tanjira minijaturne WC šolje, čaša za piće izgleda kao posuda za uzorak za analizu mokraće, račun vam donose u noši, a umesto salveta na stolovima je toalet-papir.

Na zidovima su slike Diznijevih junaka prilagođene tematici (na primer, Vini Pu sa šapom u činiji u kojoj nije med). Izgleda kao da je tema na slovo G izostavljena samo iz menija: gostima se nudi grčka salata i salata "Cezar", haringa "pod bundom", boršč, biftek "Stroganov" i druga klasična jela. A na minijaturnoj WC šolji posebno efektno izgledaju princes-krofne prelivene sladoledom od čokolade. 

Meso sa vešala

pixabay.com

Zamislite: dolazite u restoran, naručujete šniclu od mramorne govedine, a donose vam ga na malim elegantnim vešalima i nude vam da ga skinete u tanjir pomoću hirurških makaza. Tako izgleda serviranje hrane u restoranu "Kusočki" (Parčići). Na ulazu gosti mogu da ogrnu lekarski mantil i probaju specijalni liker iz kese za infuziju.

Kafe-restoran je, osim toga, podeljen na nekoliko tematskih zona: kupe, stadion, Kremlj, italijansko dvorište, bolnica i zatvor. U zatvoru, na primer, možete večerati vezani lisicama za rešetke. Ako vam ni to nije dovoljno za upečatljiv doživljaj, možete pozvati momka u kostimu Supermena da vam donese nargile.   

Na ovom mestu čak se ni jelovnik ne pridržava jedinstvene koncepcije: tartar od lososa na namazu od avokada, kavkaski sirevi na vešalima, impresivni hamburger od mesa crnog govečeta, potaž od graška sa leblebijama, seljačka salata sa paprati, riblja čorba sa šafranom i votkom, ovčetina sa palačinkama od krompira – i možete ludovati do zore.  

Ludilo od plastelina

pixabay.com
Tekst potpisa

Kafe "Didu" je ugostiteljski objekat sa najviše plastelina na svetu. Kada ovamo uđete, dobijate u ruke lepljivu masu i slobodu da od nje napravite sve što vam padne na pamet. Zatim imate dozvolu da ove neprivlačne kreacije lepite po zidovima i nameštaju. Prema zamisli vlasnika, prolazeći kroz kafe i posmatrajući figure od plastelina, gosti mogu da čitaju ljudske misli.

Međutim, jedino što ćete shvatiti kada pogledate izloženu kolekciju jeste da na svetu ima malo onih koji su obdareni za vajare i umetnike. Na zidovima ćete znatno češće pročitati ruske psovke u plastelinu, nego videti izvajane ljudske biste ili mrtvu prirodu. Unutrašnjost kafea podseća na groblje plastelina. Prilično je zagušljivo i ima specifičan miris. Služi se takozvana moskovska hrana: hamburgeri, pasta, rižoto, vegetarijanska jela. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online