Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.01.2016.
05:30
travelmagazine.rs A

Top 5 događaja u Evropi koje ne smete propustiti ove godine

Ukoliko volite takozvana putovanja sa povodom, odnosno da idete na neku destinaciju kako biste uživali u sadržajima i događajima koje ona nudi, izdvojili smo za vas pet najupečatljivijih dešavanja koja vam ove godine mogu poslužiti kao savršen izgovor da spakujete kofere i krenete na put.

Reuters/P.N.
Bavarska je u znaku piva ove godine

Uefa Euro, Francuska
Bez sumnje, jedno od najposećenijih evropskih dešavanja će biti Evropsko fudbalsko prvenstvo, koje se ove godine održava između 10. juna u 10. jula u Francuskoj. Domaćini prvenstva biće 10 gradova, uključujući Pariz, Bordo i Lion, a nakon terorističkih napada u Parizu krajem prošle godine, naglasak je posebno stavljen na bezbednost učesnika i gostiju.

Nemci slave pivo
Nemačka se ove godine sprema za specijalnu proslavu – 500 godina od bavarskog Reinheitsgebot-a koji je davne 1516. godine definisao da se pivo sme sastojati samo od ječma, hmelja i vode. Kasnije je dozvoljeno i korišćenje kvasca, ali se Reinheitsgebot tretira kao najstariji aktivni zakon o hrani. Cela ova godina je posvećena upravo slavljenju piva, a proslava počinje 22. aprila u Ingolstadt-u, gde je Reinheitsgebot prvobitno proglašen. Zatim je krajem jula Minhen domaćin trodnevnog festivala piva, pa sledi već kultni Oktoberfest, koji ove godine traje od 17. septembra do 03. oktobra.

400 godina od Šekspirove smrti, Velika Britanija
Povodom godišnjice Šekspirove smrti u Velikoj Britaniji će u teatrima, bioskopima i operi tokom cele godine biti izvođeni i prikazivani sadržaji u čast najpoznatijeg svetskog pisca. U januaru će se u Šekspirovom rodnom Stratfordu na Avonu otvoriti nova stalna izložba posvećena njegovom društvenom životu, a nakon temeljnog renoviranja, biće otvorena i njegova stara škola, pa će turisti imati priliku da posete njegovu učionicu.

Dve kulturne prestonice Evrope
Vroclav u Poljskoj i San Sebastijan u Španiji su ovogodišnje Evropske prestonice kulture, pa će u njima u tu čast tokom cele godine biti realizovani brojni kulturni programi, a održavaće se i koncerti, festivali, performansi, kako u pozorištima i koncertnim dvoranama, tako i na ulicama, u parkovima, bolnicama i napuštenim gradskim prostorima. Vrhunac u Vroclovu će biti dodela Evropskih filmskih nagrada u decembru, a u San Sebastijanu se u junu održava specijalna izložba dela Goje, Rubensa i Pikasa o nasilju i miru.

Letnji festival i Euroviosion u Švedskoj
Tokom leta u nekim skandinavskim regijama sunce uopšte ne zalazi, pa je na severu veoma popularan Letnji festival ili Festival letnje dugodnevnice. Šveđani ga smatraju toliko važnim da se tokom proteklih nekoliko godina vode ozbiljne debate o tome treba li dan dugodnevnice proglasiti za Nacionalni dan Švedske. Festival se održava 24. juna, a mnogi Šveđani tada nose tradicionalnu odeću, igraju i pevaju. Najveći i najtradicionalniji festival održava se u Leksandu na jezeru Siljansee, koji svake godine poseti 20.000 ljudi. A ukoliko volite nešto modernije ritmove, 14. maja u Globe Areni u Stokholmu, održava se finale 61. takmičenja Eurovision Song Contest (ESC). Naravno, ukoliko nemate novca da baš zbog ovog događaja posetite švedsku prestonicu, moći ćete da ga pratite i uživo iz svojih domova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online