Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.03.2016.
05:30
Vestionline A

Saznajte zašto su ova ostrva raj na zemlji

U srcu Indijskog okeana, krije se jedan od najlepših arhipelaga na svetu - Sejšeli, mesto na kome još žive legende o piratima, ali i o tome da je tu bio biblijski vrt, gde se živi od prirode i sa prirodom.

pixabay.com
Prelepi pejzaži

Na Sejšelskim ostrvima letuju britanski prinčevski par, Anđelina i Bred, Barak Obama… Saznajte šta čini ova ostrva tako privlačnim.

Bašunaste plaže na kojima beg od tropskog sunca nude palme zaista su rajski doživljaj! Na nekima od njih gde je more podložno jakim strujama, beli pesak obojen je prekrasnim koralima: belim, crvenim, manjim i većim, raznih oblika.

Republiku Sejšeli čini arhipelag od 155 ostrva, smeštenih na nekih 1.500 km istočno od obala istočne Afrike. Glavno ostrvo je Mahe na kojem živi oko 80 odsto stanovništva i gde je smešten glavni grad Viktorija. Sa nešto manje od 90.000 stanovnika, Sejšeli su populaciono najmanja među afričkim državama, a zahvaljujući turizmu spadaju među najbogatije.

pixabay.com

Ono što lokalno stanovništvo smatra “the best of Seychelles” su ostrva Praslin i La Digue. I to sa razlogom! Granitne stene koje razdvajaju jednu plažu od druge čineći tako mnogobrojne uvale, zaista su umetnička dela. Na Praslinu najpoznatija je plaža Anse Lazio, po mnogima najlepša na svetu, a na ostrvu La Digue Anse Source d' Argent, najfotografisanija plaža na svetu na kojoj su snimane brojne reklame poznatih brendova.

Bird Island je najsevernije ostrvo, raj za ljubitelje ptica. Na istom ostrvu možete upoznati i njegove najstarije stanovnike - kornjače od kojih neke od njih žive i preko 150 godina. Ove zanimljive životinje željno iščekuju turiste kako bi se sa njima poigrali i mazili.

Osim kornjača i granitnih stena, zaštitni znak Sejšela je coco de mer, ogroman plod palme čiji je latinski naziv Lodoicea maldivica, jer je prema legendi, plod putem mora doplovio sa Maldiva do Sejšela, gde se rasprostranio i danas prirodno raste samo na ostrvima Praslin i Curieuse. Najveći broj ovih palmi raste u nacionalnom parku Vallee de Mai, koji neizostavno morate posetiti.

Ako ne uživo, na slici možete videti zašto je ovaj plod toliko poseban - muški i ženski plodovi zaista podsećaju na muške i ženske polne organe, pa ih sa razlogom zovu Adam i Eva. Plod može dostići težinu od 15 do 30 kg, a muški sadrži najveće seme u svetu biljaka. Danas su palme i njeni plodovi zaštićena vrsta, i ako neko pokuša uzeti plod bez sertifikata - odlazak u zatvor je zagarantovan!

pixabay.com

Osetite dodir luksuza i posetite neku od radnji gde se prodaju crni biseri! Ima ih u nijansama od svetlo sive do tamno sive, i naravno crnih, a cena prstena sa jednim takvim biserom kreće se od 700 do 1.500 evra.

Na Sejšelima možete uživati u jedinstvenim ribljim specijalitetima i probati ukusan sladoled od vanile. Odvedite voljenu osobu na romantičnu večeru sa pogledom na okean i uživajte u zvucima i mirisima tropske noći.

Ako ne verujete u ljubav na prvi pogled, ovde ćete sigurno promeniti svoje mišljenje. Svakim danom će vas iznova oduševiti netaknuta priroda, a plaže će vam se činiti kao one iz nikad ostvarenog sna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online