Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 14.05.2016.
01:30
P. Vranešević - Vestionline A

Ko se ovde ne ugoji, taj nije normalan!☺

Ako niste znali, vremeplov postoji. I zove se Briž. Boje je čokolade, a miriše na kvalitetan sir i vrhunsko belgijsko pivo.

Privatna arhiva
Fascintan izbor ukusa...

Čokoholičari svih zemalja, ujedinite se!

Briž je smešten na severozapadu Belgije, u regionu Flandrija i predstavlja jedan od najlepših srednjovekovnih gradova u Evropi sa jedinstvenom istorijom i kulturom. Ovaj predivni grad sa kaldrmisanim ulicama, ispresecan brojnim kanalima, pun je prelepih kuća koje se ogledaju u vodi.

Istorijsko jezgro Briža nalazi se na UNESCO-voj listi kulturne baštine. Postoji veliki broj interesantnih umetničkih predmeta i građevina koje mogu da se vide u Brižu. Bogorodičina crkva može da se pohvali drugim najvišim tornjem od cigala u Evropi, kao i Mikelanđelovom skulpturom Madone. To je jedina Mikelanđelova skulptura koja je napustila Italiju za vreme umetnikovog života. Bazilika Svete krvi je još jedna poznata crkva koja izlaže bočicu u kojoj se navodno nalazi Hristova krv.

Privatna arhiva
Grad kao iz bajke...

Ako se umorite od razgledanja znamenitosti, idite na plovidbu kanalom odakle se najbolje vidi i oseća ovaj bajkoviti grad. Za razliku od “uobičajenih” obilazaka gradova sa njihovih reka, vožnja kanalima Briža mnogo je intimnija. Sedite u čamcu sa koga rukom slobodno dodirujete vodu. Posebna atrakcija je najniži mostić, koji možete da dohvatite rukom u trenutku prolaska ispod njega. Ustajanje iz čamca, naravno, u tom trenutku ne dolazi u obzir!

Privatna arhiva
Romantična vožnja kanalima Briža

Belgija je nadaleko čuvena po pralinama, a Briž važi za pravi čokoladni grad, sa svojih pedesetak radionica za izradu čokolade. Nećete pogrešiti ako uđete u bilo koju čokolateriju koja vam se nađe na putu, moći ćete da birate svakojake ukuse i oblike. Ovde je pravljenje čokolade najbliže umetnosti!

"Zid piva" dug 15 metara!

U najboljem kafeu u Brižu koji se zove “2be”, postoji čuveni “zid piva”, dugačak oko 15 metara. Tamo su izložena sva belgijska piva i odgovarajuće čaše. Kafe je povezan i sa pivnicom u kojoj možete probati veliki broj piva, uz pogled na jedan od mnogobrojnih kanala.

Privatna arhiva
Čuveni "zid piva"

Briž nije veliki grad (ima oko 120.000 stanovnika), ali je stvoren za uživanje. Jedini strah koji sam osećao jeste da neću stići da probam sve te preukusne čokoladne praline. A dijeta? Pa naravno, od ponedeljka!

Privatna arhiva

POVEZANE VESTI

Subota 14.05.2016. 22:34
kakve veze ima vremeplov sa ovim gradom i zašto je mostić koji se može dotaknuti rukom "posebna atrakcija"?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online