Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.05.2017.
00:30
Ž. Marković - Vesti A

Turistički hit na Balkanu

Međunarodni Sajam meda i vina u Negotinu je bio jedan od do sada najbolje organizovanih i posećenih, a posetioci su i ove godine mogli da uživaju na štandovima više od 40 domaćih vinarija i onih iz Bugarske i Rumunije i pedesetak štandova domaćih i inostranih pčelara - proizvođača meda.

D. Trikić
Centar grada

Edukacija pčelara

- Sajam meda i vina koji organizujemo već 12 godina je po mnogo čemu jedinstven. Pre svega je jedini takav festival koji se priređuje na otvorenom. Tokom dana posetiocima se pruža prilika da uživaju u proizvodima od meda i medu proizvođača koji su u našem kraju poslednjih godina postigli vrhunske rezultate i danas su zapravo Regionalna asocijacija za edukaciju pčelara - rekao je Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije, koja se sa Društvom pčelara "Hajduk Veljko" i Udruženjem vinara Negotinske Krajine, pod pokroviteljstvom Opštine Negotin, potpisuje kao organizator ove sada već renomirane sajamske manifestacije.

Sajam meda i vina je organizovan na centralnom gradskom trgu u Negotinu, a okupio je prema grubim procenama 150 izlagača. Najzastupljeniji su bili vinari iz Krajine, što je i očekivano.

- Mi imamo podneblje za Evropu i ono je jedinstveno. Tehnologije se mogu kupiti ili nabaviti, ali podneblje ne! Ono je naša prednost i naša šansa - poručuje krajinski vinar Nikola Mladenović Matalj, vlasnik poznate vinarije, inače i predsednik Udruženja vinara Negotinske Krajine.

Bogat program

Jedan od štandova

Tokom trajanja Sajma u okviru Majskih svečanosti na centralnoj gradskoj bini nastupili su učenici OŠ "Branko Radičević" sa mjuziklom "Moje pesme, moji snovi". U programu Pozdrav iz Krajine nastupili su dečji folklorni ansambli KUD Vidra iz Vidrovca, "Voja Čurić" iz Kobišnice, "Dimitrije Belivakić" iz Bukovča i "Stevan Mokranjac" iz Negotina, etno grupa Dolama Umetničke škole "Stevan Mokranjac" i mališani Predškolske ustanove Pčelica.

Zapažen nastup su imali i Vionera Paunović, mladi frulaš Milan Nikolić, kao i Spasoje Bulbić na okarini i duduku. Pavle Radanović je održao predavanje na temu hrana i vino. Posetioci predavanja su bili u prilici i da degustiraju krajinska vina i sir.

Dobitnici priznanja

Predstavnicima vinarija koje su dobile priznanja nagrade je uručio Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin. Tako su se na pobedničkom tronu najboljih proizvođača vina u četiri kategorije našli predstavnici Vinarije Ravnica iz Inđije (drugi sleva), Dejan Mikić, vlasnik Vinarije Mikić iz Rečke (treći sleva) i vinarije Vimmid iz Vidrovca kod Negotina.

Međunarodni Sajam meda i vina u Negotinu svojim prisustvom uveličali su poznati zdravičari, inače vitezovi vina Miša Ćirić, Vinko Lozić i Nikola Cuculj. Najpoznatiji u rasejanju je Miša Ćirić, vitez Beogradskog viteškog reda, vitez vina Srbije, koji je o krajinskim vinima imao samo reči hvale. U muzičkom programu na Gradskom trgu nastupili su i Banatski kicoši sa glumcem Miroslavom Žužićem, Old Hat Orchestar, domaći Negotinski kavaljeri, a u završnici Sajma i popularni Leksington bend.

Trijumf Vinarije Mikić iz Rečke

Vladimir Veličković i proizvođači najboljih vina

Najbolje uređeni štand na 12. Sajmu meda i vina, održanom u Negotinu, imala je Vinarija Ravnica iz Inđije, kojoj je u kategoriji desertnih vina prilikom ocenjivanja pripala zlatna medalja za vino Beli bermet iz 2016. godine.

U kategoriji belih, najbolje ocenjeno je vino Shardonadž 2016. godine, proizvedeno u Vinariji Vimmid u Vidrovcu kod Negotina, koja je zasluženo ponela zaltnu medalju.

U kategoriji crvenih vina najbolje ocenjeno vino je merlo-barik iz 2015. godine, za koje je zlatnom medaljom nagrađena Vinarija Mikić iz Rečke. Toj vinariji je pripalo i priznanje za roze iz 2016. godine - srebrna medalja, tako da je porodična Vinarija Mikić proglašena i za apsolutnog pobednika Sajma meda i vina Negotin 2017. godine.

Komisija u kojoj su bili ugledni stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, sa profesorom doktorom Aleksandrom Petrovićem na čelu, takvu odluku je donela nakon što je ocenila čak 105 uzoraka vina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online