Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.08.2017.
00:30
P. Vranešević - Vestionline A

Grad fudbala i noćnog života

Grad fudbala, grad umetnosti, grad koji nikada ne spava… Madrid je treći najveći evropski grad, posle Londona i Berlina, mesto gde ćete biti zadivljeni prelepom arhitekturom i savršenom funkcionalnošću.

Lična arhiva
Uživanje u parku Retiro, madridskoj zelenoj oazi

Prošetajte sa hiljadama razdraganih turista pešačkim zonama koje povezuju dve centralne gradske tačke, ogroman trg Puerta del Sol (Kapija Sunca) i bulevar Gran Via (koji nazivaju i Brodvejom Madrida zbog odličnog provoda koji traje duboko u noć).

Lična arhiva
 

Kad se umorite od šetnje, probajte paelju, špansko nacionalno jelo, najsličnije dobro začinjenom rižotu, u kombinaciji sa kobasicama, ili sa morskim plodovima, povrćem i piletinom. Ako ste radoznalog duha, za vas je drugi lokalni specijalitet Rabo de toro - rep od bika.

Slatki simbol Madrida su ćurosi, dugački štapići u obliku tulumbe od mekanog testa koji se služe uz toplu čokoladu ili punjeni kremom od vanile ili čokolade.

Lična arhiva
Ćurosi - slatki simbol Madrida

U zelenoj oazi grada, parku Retiro, koji se nalazi odmah iza svetski poznatog muzeja Prado, na malom jezeru romantične duše mogu iznajmiti čamce na veslanje.

Poseta Madridu nije potpuna ako ne svratite i do stadiona Santjago Bernabeu, doma Real Madrida, najuspešnijeg evropskog fudbalskog kluba u istoriji. Real je čak 12 puta bio prvak Evrope, a i njegov stadion je jedan od najvećih na starom kontinentu.

U Madridu vas na svakom koraku sa bilborda i reklama "posmatra" njihova najveća zvezda i po mnogima najbolji fudbaler na svetu Kristijano Ronaldo (mada je to po piscu ovih redova Lionel Mesi, ali da ne započinjemo sada "večitu" raspravu…).

Lična arhiva
Poziranje ispred Santjago Bernabeua

Na ulicama je takođe ogroman broj ljudi, naročito turista, koji se šetaju u Ronaldovom dresu, i to je jedan od suvenira koji se mora doneti iz ovog prelepog grada.

Ako posetite Madrid, ne treba da propustite da odete u 70 km udaljeni Toledo, srednjovekovnu prestonicu moćne španske imperije, koji se sada zbog svog ogromnog kulturnog značaja nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Toledo zovu i "Grad tri kulture", jer su u njemu koegzistirale hrišćanska, jevrejska i mavarska kultura

Toledo se smatra i prestonicom marcipana, a hodajući njegovim uskim ulicama brzo ćete primetiti koliko se ovaj grad ponosi proizvodnjom noževa i mačeva svih vrsta i veličina, koje možete kupiti kao suvenir.

Lična arhiva
Za ljubitelje avantura - neobičan prelazak preko reke Taho (Težo)

Posebna atrakcija Toleda, i dah modernog vremena jeste ziplajn preko reke Taho, koji se reklamira kao najduži urbani ziplajn u Evropi. Doživljaj je nezaboravan i ljubitelji povišenog adrenalina ne bi smeli da ga propuste. Inače, reku Taho, najdužu reku na Iberijskom poluostrvu (1007 km) Portugalci nazivaju Težo i ona je pravi simbol njihovog glavnog grada Lisabona, jer se pored njega uliva u Atlantski okean. Ali, to je već neka druga priča...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online