Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.09.2017.
01:30
A. Vučićević - Vesti A

Turisti vole neobične grobnice: Lusteri od kostiju

Kult mrtvih prisutan je svuda u svetu i ne predstavlja ništa neobično. Ipak, neke grobnice širom sveta izdvajaju se svojom veličinom ili impozantnošću. Predstavljamo vam najpoznatije. Pećine Lemo u Indoneziji obiluju veoma nebičnim i jezivim grobnicama usečenim u stene. Narod Toradža ima običaj da mrtve sahranjuje u grobnicama koje liče na domove, sa sve prozorima i balkonima, kako bi mrtvi imali komfor u zagrobnom životu. Tu se mogu videti i skulpture pokojnika.

wikipedia.org/Pudelek (Marcin Szala)
U gradiću Kutna Hora u Češkoj skeleti žrtava kuge "krase" zidove

Mauzolej Anitkabir u Turskoj je mesto na kome počivaju kosti osnivača turske države Mustafe Kemala Ataturka. U okviru kompleksa, nalazi se Put lavova i bulevar dugačak preko 700m duž kog su postavljeni različiti kipovi lavova koji su simboli turskih plemena koja su se udružila da osnuju državu. Sedlačka kosturnica u Češkoj naizgled je neugledna kapela u u gradiću Kutna Hora. Tu se nalaze kosti na desetine hiljada žrtava kuge. Skeleti u uznemirujućim položajima krase zidove crkve, a od kostiju su napravljeni lusteri i nameštaj.

Spomenik ljubavi

Jedna od najpoznatijih svetskih grobnica, Tadžmahal nastala je u 17. veku. To je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Indiji. Kada je na porođaju umrla Ardžumand, supruga Šaha Džahana, mogulskog kralja Indije, on je naredio da se u znak sećanja na nju podigne najvelelepniji mauzolej. Okružuju ga vrtovi i fontane, a sama unutrašnjost je puna prelepih duboreza.

Telo Vladimira Iljiča Lenjina nalazi se u samom srcu Moskve, na Crvenom trgu u mauzoleju od mermera naslonjenim na zidove Kremlja. Osmislio ga je sovjetski arhitekta Aleksej Ščusev za jedan dan, a izgradnja je trajala samo tri dana. Lenjinovo telo je balsamovano tajnim rastvorom, a stotinu godina nakon njegove smrti izgleda i dalje netaknuto.

U kulturi starog Egipta zagrobni život zauzima centralno mesto. Piramide u Gizi su vrhunac obožavanja grobova. izgrađene su u 26. veku p. n. e, a u njima se nalaze ostaci mnogih faraona.

Ove veličanstvene grobnice su vekovima bile najveće građevine na svetu. Njugrejndž u Irskoj jedna je od najstarijih grobnica na svetu. Osim što su tu odlagani posmrtni ostaci drevnih irskih plemena, prostorije su postavljene tako da budu u liniji sa sunčevim zracima, zbog čega se smatra da je ova grobnica imala ulogu u duhovnim obredima.

Ćele-kula

I Srbija ima svoju najpoznatiju grobnicu. Iako nije zapravo grobnica, definitivno je najveća građevina kod nas napravljena od posmrtnih ostataka. U njoj su završili delovi leševa ratnika iz Prvog srpskog ustanka koji su poginuli u Bici na Čegru 1809. godine. Kako bi se osvetio Srbima za teške gubitke koje su naneli turskoj vojsci, Huršid-paša, poslat u Srbiju da suzbije pobunu, na ulazu u Niš je sazidao kulu u koju su ugrađene lobanje poginulih srpskih ratnika. Za svaku donetu glavu plaćao je pozamašnu svotu. Ugrađene su 952 lobanje u spoljašnji zid, kako bi narod koji prolazi mogao da vidi kako će proći ako se usprotive turskoj vlasti. Ostaci kule sa 58 lobanja nalaze se u skromnoj kapelu u naselju Trošarina u Nišu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online