Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.09.2017.
03:30
D. Dekić - Vesti A

Zaslugom čelnog čoveka Ljubljana zelena oaza: Šarm prestonice mami strance

Žamor brojnih turista, more pešaka i bicikli, prepuni kafei i restorani... Vrvi u srcu Ljubljane, poslednjih dana leta. Tu novu dinamiku prestonici nekadašnje jugoslovenske republike Slovenije, donela je prošlogodišnja titula Zelena prestonica Evrope, pošto je gradonačelnik Zoran Janković, proterao automobile iz centra grada, udahnuvši mu čist vazduh. Bez izduvnih gasova četvorotočkaša, sirena i nervoznih vozača je 30-ak ulica gradskog jezgra koje pleni specifičnim šarmom.

D. Dekić
Gradska kuća: Jankovićev prozor uvek otvoren

Svež dah ili nešto drugo, dilema koju smo imali kada smo naišli na jedan, jedini otvoreni prozor gradske kuće, i to baš gradonačelnikov, razrešili su nam Ljubljančani. Tvrde da je tako čitave godine, bez obzira na vremenske prilike.

- Naš gradonačelnik nikad ne zatvara prozor, ni po jakoj zimi, a to je zato što neprestano osluškuje šta kaže narod - prepričava nam "urbanu legendu" jedan od prolaznika, ne krijući zadovoljstvo što slobodno šeta gradom.

D. Dekić
Brodić za turiste na Ljubljanici

U centar do 10 ujutru mogu kombiji sa robom za prodavnice, posle čega nestaju sa vidika. Na scenu stupaju električni četvorotočkaši kavalir koji krstare gradom od osam ujutru do osam uveče i besplatno prevoze starije stanovnike i turiste. Za bicikliste je utvrđena 51 stanica i obezbeđeno više od 500 dvotočkaša čije iznajmljivanje Ljubljančane košta više nego simbolično, svega tri evra godišnje, dok turisti izdvajaju tek jedan evro nedeljno.

Rečne pivopije

Ljubljanica se uliva u Savu, a Sava u Dunav pa Ljubljančani vole da kažu da završava u Crnom moru. Reka je u znaku broja četiri, jer je toliko metara duboka i stanište 40 vrsta riba. Planirano je da se za koju godinu potpuno pročisti za kupače, a do tada, kako pričaju žitelji grada, u nju na letnjim vrućinama, skaču njihovi sugrađani koje ne rashladi ni desetak piva.

D. Dekić
Spomenik Franca Prešerna

Oni koji bi "spore emocije" uživaju u vožnji turističkim brodićima, rekom Ljubljanicom. Ona deli centar grada na dve skoro jednake polovine, a spaja ga 11 najrazličitijih mostova. Među njima i "tromostovlje" i most sa zelenim zmajevima, prepoznatljivi simboli slovenačke prestonice koju nazivaju i gradom barokne arhitekture. Novijeg datuma je stakleni prelaz Mesara, gde zaljubljeni "zaključavaju" emocije i ključić bacaju u Ljubljanicu. Turistička atrakcija je i zamak na brdu nad gradom iz 16. veka koji godišnje poseti više stotina hiljada domaćih i stranih turista.

Naše gore list

Ljubljančani su, poverenje Zoranu Jankoviću, ukazali još 2006. godine. Za gradonačelnika slovenačke prestonice se može reći i da je njihov, ali i srpski, pošto potiče iz mešovitog braka. Rođen je u Saraocima kod Smedereva, od oca Srbina i majke Slovenke, a porodica se u Ljubljanu preselila kada je Zoran imao devet godina.

D. Dekić
Mesarski most: Mladi zaključavaju ljubav

Uz sve to slovenačka prestonica ima i Vuka i Njegoša. Prošle godine ispred Pravoslavne crkve u centru grada, Zoran Janković sa beogradskim kolegom Sinišom Malim otkrio je spomen-bistu srpskom reformatoru Vuku Stefanoviću Karadžiću, a dve godine ranije i spomenik jednom od najvećih slovenskih mislilaca Petru Drugom Petroviću Njegošu, i to u ulici koja nosi njegovo ime.

Kultura na kantaru

Neobičnosti kulturne scene slovenačke prestonice doprinela je grupa slikara koji su rešili da cenu svojih dela određuju na kantaru.
- Prodavali su svoja dela 1.000 evra za kilogram, a kupcu kad se svidi stavlja na vagu, pa koliko ispadne - priča naš vodič kroz grad.
Inače svojevrsni "kulturni grad u gradu" je Metelkova Mesto. Prostire se na 12.500 kvadratnih metara napuštene vojne kasarne JNA, a ispunjen je galerijama, barovima i alternativnim scenama koje posećuje hiljade mladih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online