Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.11.2017.
04:30
republika.rs, Vestionline A

Posetite Srbiju i 7 srpskih čuda graditeljstva

Ponos naše arhitekture ogleda se u kulturnim, socijalnim i političkim spomenicima koji čuvaju našu istoriju od zaborava, a u skladu su sa modernim vremenima

pixabay.com
Naša zemlja nudi predivne destinacije: Srbija

Impozantne građevine u Srbiji sačuvane su od vremena i brojnih ratova, nemaštine i poraza.

Dok se jedna po jedna generacija smenjuje i prilagođava savremenom svetu, duh i tradicija ovih građevina ne jenjava.

S vremenom su izgrađeni kako kulturni, socijalni tako i politički spomenici kulture koji takođe deluju neverovatno, ali ono što je specifično za ove objekte jeste njihov život i sklad sa modernim, način na koji su nastali i neprolaznost.

Uz njih, istorija Srba sigurno neće biti zaboravljena, a nove generacije koje dolaze moći će da se ponose njima i možda jednog dana i oni uđu u svetska čuda.

Predstavljamo vam srpska graditeljska čuda sačuvana od okupatora i teške prošlosti.

1. Manastir Studenica

Manastir Studenica je najveći i najbogatiji manastir Srpske pravoslavne crkve. Nalazi se 57 km od Kraljeva. Studenicu je Stefan Nemanja gradio od 1183. do 1196. godine. 

2. Beogradska tvrđava

Na raskrsnici puteva, Singidon (ili Singidunum) - kako Vizantinci nazivaju grad na ušću Save u Dunav - bio je nezaobilazno mesto preko koga su prolazili ili se zadržavali mnogobrojni narodi u vreme Velike seobe. Car Justinijan I počinje obnovu Singidona nešto pre 535. godine. Prokopije, Justinijanov dvorski pisac, beleži da je car opasao Singidon čvrstim bedemom i da je ceo grad iznova podigao tako da je on postao "velike hvale dostojan grad".

3. Šarganska osmica

Ova pruga bila je veza Evrope s Jadranskim morem. Od Beograda do Dubrovnika i Zelenike, uskokolosečnom prugom od 760 mm, od 1925. do 1974. godine kroz tunele preko mostova i kroz planinske useke saobraćao je čuveni voz "Ćira". 

4. Gamzigrad - Romulijana 

Jedinstveno arheološko nalazište antičke rimske carske palate Feliks Romulijane, a koje se od 29. juna 2007. nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, otkriveno je blizu Zaječara u istočnoj Srbiji. Gamzigrad predstavlja rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimilijana Galerija, zeta Dioklecijanovog. Po majci Romuli, nazvao ga je Romulijana. 

5. Manastir Visoki Dečani

Zadužbina Svetog kralja Stefana Dečanskog je sagrađena u periodu između 1327. i 1335. godine na Kosovu kod Peći, u plodnoj dolini reke Bistrice podno Prokletija. 

6. Gradska kuća u Subotici

Glavno obeležje Subotice, koje na prvi pogled ostavlja bez daha, nalazi se na centralnom gradskom trgu i svi putevi vode do nje. Građena je u stilu secesije i predstavlja jednu od najlepših građevina u ovom delu Evrope. Ukrasi na njoj predstavljaju stilizovane cvetove koji su napravljeni od keramike i kovanog gvožđa.

7. Hram Svetog Save

Izgradnja Hrama Svetog Save na Vračaru teče veoma sporo od 1905. godine, kada je raspisan konkurs, sve do 2002. godine. Čineći glavno obeležje Beograda, najveći je pravoslavni hram na Balkanu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online