Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.02.2018.
04:30
republika.rs A

Rodne kuće istaknutih Srba pretvorene u muzeje

Ljubitelji putovanja i istorije imaće zagarantovan dobar provod ako se odluče da posete dom nekog od slavnih naučnika ili književnika u Srbiji.

commons.wikimedia.org/Micki
Kuća Jovana Jovanovića Zmaja

Mnoge kuće u kojima su rođeni velikani srpske istorije pretvorene su u muzeje i institucije od kulturnog značaja. Srpski telegraf predstavlja neke od njih.

Mihajlo Pupin - Idvor

Kuća našeg velikog naučnika nalazi se u banatskom selu Idvor. Ona je deo muzejskog kompleksa "Pupin" i još čuva duh vremena u kojem je on rođen. Ona je klasičan primer banatske kuće iz druge polovine 19. veka. U potpunosti je restaurirana u prošloj deceniji, ali je autentična unutrašnjost sačuvana. Posetioci mogu da se upoznaju sa svakodnevnim okruženjem slavnog naučnika, da vide predmete kojima se koristio i sobe u kojima je boravio.

Bora Stanković - Vranje

Kuća Bore Stankovića je podignuta davne 1855. godine. Nalazi se u Baba Zlatinoj ulici u Vranju, koja je dobila ime po Borinoj babi, koja je i podigla kuću. Početkom 20. veka opština je otkupila kuću, rekonstruisala je i od tipično vranjskog domaćinstva napravila muzej-kuću. Dvorište krasi bašta sa starim dudom, kaldrmom, bunarom i letnjom kuhinjom. Gostinjska soba je najveća u kući, nameštena je poluorijentalno. Odmah pored nje je Zlatina soba, sa krevetom i razbojem. Ova kuća je danas Muzej Bore Stankovića.

Jovan Jovanović Zmaj - Sremska Kamenica

Nalazi se u ulici koja nosi njegovo ime u Sremskoj Kamenici. Izgrađena je u drugoj polovini 19. veka panonskim stilom. U njoj je pesnik umro. Danas je tu napravljen muzej. Svi eksponati raspoređeni su u pet soba tako da svako može da stekne sliku o pesnikovom životu. U jednoj od soba smešteni su predmeti koji dočaravaju njegov porodičan život, a u drugoj je radna soba. Ostale su posvećene Zmajevom javnom radu i stvaranju književnosti za decu i odrasle.

Stevan Mokranjac - Negotin

U maju 1934. godine pojavljuju se prvi podaci o kući u kojoj se rodio Mokranjac. Bila je to oronula kuća u centru Negotina. Restauracija je izvršena 1964. godine. Odlikuje se karakteristikama tradicionalne balkanske varoške kuće. Na zidovima se nalaze panoi na kojima je predstavljena kraća biografija kompozitora. Kroz izložena dokumenta i lične predmete može se pratiti život i stvaralaštvo Mokranjca od prvih dana do kraja života. Ispred kuće se nalazi bronzana skulptura Stevana Mokranjca, podignuta 1980. godine.

Vuk Karadžić - Tršić

Iako je Tršić stanica brojnih učenika na đačkim ekskurzijama, rodna kuća reformatora srpskog jezika je u kritičnom stanju. Vukova rodna kuća osmišljena je tako da jednim delom predstavlja okruženje tipičnog srpskog seljaka sa kraja 19. veka, a drugim delom pruža uvid u njegov život i rad. Kasnije je deo koji predstavlja Vukovo školovanje premešten u manastir Tronošu, dok je rodna kuća ostala da dočara duh vremena. Posetioci mogu da vide krevet, sto i posuđe kojima se služio slavni reformator, kao i gusle i ikone koje su ga okruživale tokom odrastanja. U dvorištu kuće smešteni su vajat, kačara i ambar, kao i koš i kukuruz.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online