Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.05.2018.
03:30
Vesti A

Oprez: Na mnogim mestima zabranjeno - fotografisanje

Koliko puta ste tokom putovanja videli grupu turista koji poput najbržih revolveraša sa Divljeg zapada potežu moderne foto-aparate, kamere ili telefone čim se nađu u blizini neke znamenitosti ili ako im, jednostavno, padne u oko nešto što bi voleli da sačuvaju kao uspomenu... Koliko puta je svako od nas na nekom odmoru ili službenom putu ovekovečio neki detalj, starinu ili pejzaž, koji će pokazivati rodbini... Nebrojeno. Ali, pamet u glavu! Ima mesta na svetu na kojima ne samo da nije preporučljivo fotografisati, nego može da bude kažnjivo, pa čak i opasno!

pixabay.com
Oprezno sa kamerom: Nije svuda dozvoljeno "škljocati"

Ako, ipak, ne uspete da odolite porivu da izvadite foto-aparat budite spremni da će vas vređati, napisati novčanu kaznu ili čak i uhapsiti!

Verovali ili ne, nadaleko čuvena ulica Crvenih fenjera, tačnije rečeno kvart u Amsterdamu u koji se odlazi zbog brojnih bordela i "prijateljica noći" koje sede po izlozima. Ni obični prolaznici, a još manje čuvari ili gazde ovih lokala, ne vole da bilo ko upire objektive u njihove radnice. U najboljem slučaju oteće vam kameru i tresnuti o zid, ali može da se desi i da takvog prestupnika - pretuku.

Ako se nađete u Londonu, možete slobodno da slikate sve i svašta. Ali, u slučaju da imate i najmanju nameru da, recimo, fotografiju Trafalgar skvera iskoristite u komercijalne svrhe, bolje ne počinjite ništa bez dozvole gradonačelnika.

S druge strane, u Sjedinjenim Američkim Državama možete da fotografišete bilo koju gradsku ili istorijsku znamenitost, ali nikako ne pokušavajte da slikate privatne kuće, travnjake, automobile...

Amerikanci su izuetno osetljivi na privatnu svojinu i pozvaće prvog policajca ako posumnjaju da ste im ugrozili intimu.

U Japanu nikako ne pokušavajte da slikate neke hramove i kipove Bude. Za pojedine zabrana važi u određeno doba godine, za druge je stalna, pa se turistima preporučuje da obavezno pažljivo pročitaju natpise upozorenja na postavljenim tablama.

Da li ima sličnosti između Alžira i Južne Koreje? Ima, naročito kad je u pitanju fotografisanje pripadnica lepšeg pola. Na severu Afrike ne pokušavajte da slikate neku lepu devojku bez pristanka njenog oca ili brata. A na ulicama Seula, uprkos tome što dame mogu da budu i slobodnije obučene, za jednu najobičniju fotografiju možete da platite kaznu i od 7.000 evra ili se nađete iza - zatvorskih rešetaka.

Nigde bez vodiča

Retki su srećnici koji dobiju dozvolu da uđu u Severnu Koreju, a ako se tamo kojim slučajem i nađu moraju da znaju da je fotografisanje - najstrože zabranjeno. Bolje rečeno, ni slučajno ne izlazite iz hotela bez pratnje vodiča. On će vam reći i da li u nešto uopšte smete da uperite objektiv foto-aparata.
Slično je i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde za neovlašćeno slikanje možete da budete "lakši" za 1.500 evra i još da na sudu dobijete zatvorsku kaznu od tri meseca. Fotografisanje mostova, trgova, zgrada vlade i palate šeika - ni pod razno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online