Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.06.2018.
05:30
J. Milutinović A

Dubrovnik: Biser Jadrana skriven iza kamenih zidina

Ukras jadranske obale koji svoju lepotu čuva iza zidina starog grada. Vekovima zidine štite svaki kamen ovog bisera arhitekture i umetnosti, a pre svega one ljude koji su tu boravili i stvarali da se ne zaborave.

Privatna arhiva
Glavno šetalište Dubrovnika - Stradun 

Prošlog leta posetila sam Dubrovnik, nažalost samo na jedan dan, međutim i to je bilo dovoljno da mi probudio sećanje divljenja pred ovakvom lepotom ljudskog stvaralaštva. Prvi utisak koji sam imala kada smo ušli u Stari grad bio je kad da sam ponovo u Italiji. Duh renesanse se oseća u vazduhu. Previše turista koji sa mapama u rukama i foto-aparatima oko vrata žure kako bi uspeli da obiđu i fotografišu svaki detalji. Među turistima dominiraju Kinezi i Italijani, a ima i ljudi sa prostora bivše Jugoslavije.

Centralna ulica Stradun, koji Dubrovčani nazivaju Placa, glavno je šetalište, a postoji i izreka da ako niste prošetali Dubrovačkim Stradunom kao da niste ni bili u Dubrovniku. Ulica je nastala nasipanjem kanala koji je razdvajao dva gradska naselja Raguzu i Dubravu, negde u 11. veku, a prvi put je popločana kamenom u 15. veku. Šetajući među turistima, moći ćete da u brojnim suvenirnicama kupite naširoko poznato dalmatinsko vino ili najkvalitetnije maslinovo ulje. Nebrojano mnogo suvenira inspisisanih narodnom nošnjom ili morskim motivima, privući će vašu pažnju svojim šarenilom i jedinstvenošću.

Jedan od zanimljivijih suvenira koje možete poneti sa ovog putovanja može se naći u Domu Marina Držića. To je oglica sa priveskom  u kojem se nalazi morska so, inspirisana je životom pisca i njegovim radom u solani. U spratu kuće možete videti sobu gde se nalazi Držićev pisaći sto na kome je stvarao svoja dela. U stalnoj postavci kuće je prsten sa rubinom, jedina vrednost koja je ostala iza porodice Držić. Inspirisani likovima Držićevih drama napravili su figure pored kojih se možete osetiti kao da ste na pozornici. 

A ukoliko budete krenuli istočnim krajem straduna naći ćete se pred česmom, istom onom pored koje se dešava drama Novela od Stanca. Velika Onofrijeva Fontana delo je napuljskog arhitekte Onofrija dela Cava koji je pored velike fontane, sagradio vodovod kojim je dopremana pijaća voda u grad. Renesansni kipar Pietro di Martino oblikovao je malu fontanu na jednoj od najprometnijih delova gradskog jezgra, te ovde veliki broj turista pronalazi osveženje od dugih šetnji. Dok budete šetali gradom vaš pogled će se zasigurno zaustaviti na velelepnoj baroknoj kupoli Dubrovačke katedrale. Glavni oltar katedrale oslikao je Ticijan predstavom Uspenja Presvete Bogorodice, a zanimljivo je da se u kolekciji među svetim relikvija manalazi i deo drveta na kome je razapet Isus Hrist. 

Nezaobilazan je spomenik Marina Držića za koji postoji verovanje da ćete imati sreće, ako ga uhvatite za nos. Mnogo je sadržaja u Starom gradu kao što je Akvarijum gde se nalaze svi stanovnici jadranskog mora, kao i muzej pomorstva, izlazak do luke je svakako obavezan, a ukoliko imate vremena možete iznajmiti brodić i uživati sa vode. Jedna odatrakcija novog doba koja je donela veliku popularnost Dubrovniku je snimanje serije Game of Thrones. Na svakom ćošku mogu se videti obeležja serije i vodiče koji turistima prepričavaju detalje sa snimanja.

Jedan dan koliko smo imali u ovom gradu nije bio dovoljan za sve ono što smo mogli obići, što nam ostavlja prostor za povratak u ovaj biser Jadrana. Ukoliko ovog leta budete u brizini Dubrovnika, stavite ga u svoj plan putovanja, jer ma koliko vremena budete imali, vredi osetiti duh mediterana pomešan sa mirisom istorije - to je Dubrovik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online