Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.03.2015.
01:30
fashion.hr A

Razbijamo mitove o (ne)zdravoj ishrani

Jedna od najpoznatijih nutricionistkinja, Slovenka Mojca Cepuš učestvovala je na seminaru u ptujskom Grand Hotelu Primus, gde je iskoristila priliku da nam razbije 5 mitova o ishrani....

healthline.com
Jedite dok ne budete siti: Slušajte svoje telo i ponašajte se u skladu sa tim

Da li je bolje jesti tri ili pet obroka dnevno?

Prema Mojci, preporučljivo je jesti tri obroka dnevno, ali ni pet nije pogrešno niti loše. Naime, ova nutricionistkinja smatra da je telo dizajnirano tako da veliki deo svoje energije koristi za probavu hrane pa, u teoriji, što manje varimo hranu, to naš organizam ima više energije za regeneraciju organizma i druge funkcije. Ukratko, ljudsko telo je efikasnije kad ne vari hranu. Međutim, tri obroka će mnoge od nas ostaviti gladnim - čime riskiramo da pokleknemo i prejedemo se zdrave hrane.

"U slučaju da niste dovoljno mentalno jaki, radije jedite 5 puta u danu," savetuje Mojca.

Da li je dobro jesti svežu salatu uz kuvanu hranu?

Većina nas će automatski pomisliti da je ovo idealan način ishrane, ali Mojca smatra da je bolje jesti salatu ili voće kao predjelo, pa tek onda kuvano glavno jelo. Naime, radi se o tome da se povrće i voće brže vari, i onda zbog druge teže probavljive hrane fermentira u organizmu, gubeći pritom deo vrednih nutrijenata.

Smrznuto ili sveže voće i povrće?

Začudo, Mojca smatra da je smrznuto voće i povrće mnogo bolje i zdravije nego sveže bilje koje uvozimo iz dalekih krajeva jer kod nas nije povoljna sezona za njegov rast.

“Kod smrznutog voća, vi ga u sezoni berete i odmah zamrzavate, zadržavajući veliki dio nutrijenata koji ostaju netaknuti. Za razliku od toga, voće koje je do vas putovalo iz Južne Amerike, biće siromašno nutrijentima,” poručuje Mojca.

Postiti - da ili ne?

Post iz dijetetskih razloga vrlo je kontraverzan predmet učestalih rasprava. Dok nekima nije jasno kako nešto što posve redukuje hranu može biti zdravo za organizam, jer mu time ne pružamo adekvatne izvore energije niti materijal za mišiće, Mojca smatra da je povremeni kontrolisani post zdrav. Razlog? Isti kao i pre pomenuti: postom organizmu dajemo šansu da se potpuno posveti regeneraciji organizma, umesto da se energija preusmerava na varenje hrane.

Dvopek ili testenina?

Naravno, nisu svi ugljen hidrati zlo, zapravo oni nam trebaju u svakodnevnom životu, ali Mojca je na seminaru otkrila jednu zanimljivu distinkciju među testeninama: ona skuvana u al dente verziji, manje će nas udebljati jer je iskoristivost skroba iz nje značajno manja. Isto vredi za stari hleb: on je uvek bolja opcija nego sveži, mirisni i topli hleb koji je tek stigao iz pekare.

“Dvopek je najbolja opcija ako morate da jedete hleb. Ako već nameravate da ga jedete, kupujte kvalitetan hleb ili ga sami napravite. Svašta se danas stavlja u hleb,” izjavila je Mojca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online