Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.07.2015.
00:30
24Sata.rs A

Najzdraviji deo lubenice stalno bacate u đubre: Evo kako da ga iskoristite

Ovo preukusno letnje osveženje donosi nam pregršt zdravih sastojaka, ali nažalost većinu njih redovno bacamo u đubre. Ne radi se o košticama, već o kori - koja, iako je neukusna, ima puno zdravih vitamina i aminokiselina.

thesnapper.com
Najzdraviji deo je kora

Najukusnije je takozvano "srce", a najčešće jedemo samo crveni deo lubenice. Ipak, istraživanja širom sveta su pokazala da se u pravo u belom delu kore nalaze najzdravije supstance. Međutim, budući da je lubenica u tom delu izuzetno kisela i neukusna, najčešće je bacamo.

Kiseo ukus kora dobija od vitamina C, kog sadrži u velikim količinama. Askorbinska kiselina, kako se drugačije naziva ovaj vitamin, izuzetno je važna za podizanje imuniteta i pravilno funkcionisanje organizma.

Tu su i vitamini iz B grupe, koji su neophodni za zdravu kožu, kosu i nokte, pa žene često uzimaju tablete sa ovim kompleksom. Umesto toga, možete jednostavno da se bacite na koru.

Nažalost, kora je najizloženija efektima pesticida kojima se prska povrće, pa zato i sa njom treba biti obazriv.

- Postoji voće čija je kora izuzetno zdrava, ali da bi se jela mora dobro da se opere, jer postoji mogućost da je prskano - objašnjava nutricionista Branka Mirković.

Međutim, ako je dobro iskombinujete, može da bude jako ukusan dodatak jelu. Probajte jedan od ova tri načina.

Slatko od lubenice

Ovo slatko su nekada pravile vaše bake, a danas nije tako popularno. Međutim, ima jako osvežavajuć ukus i vredi probati ga. Ne pravi se teško, a može da bude pravo osveženje u ovim letnjim danima.

Sastojci:
- kore od lubenice oko 600g
- šećer 1200g
- limun 1
- vanilin šecer 1 kesica

Kore očistiti i sa jedne i sa druge strane, pa iseckati na komadiće za slatko.

U jednu posudu naliti vodu pa ostaviti da proključa, u ključalu vodu dodati komadiće i ostaviti nekoliko minuta.

Nakon toga procediti komadiće, nasuti novu vruću vodu i vratiti komadiće u nju pa ponovo ostaviti da proključa. Postupak ponoviti 5-6 puta.

Kad se komadići skuvaju, procediti ih i naliti sa 3-4 hladne vode. Ostaviti u poslednjoj vodi da odstoje više sati, najbolje 24h pa ih procediti.

Kilogram i 200g šecera (može i više ili manje po ukusu) kuvati sa više od pola čaše vode dok se ne dobije gustina slatka.

Dodati komadiće kore lubenice i kuvati 15min. Pri kraju iseckati nekoliko kriški limuna i ubaciti, ostatak soka iz limuna nacediti u slatko i dodati vanilin šećer, to kuvati još 2-3min pa skloniti sa vatre.

Izbaciti penu i pokriti mokrom krpom. Kada se prohladi sipati u teglice.

Napomena:

Ne kuvajte na prevelikoj vatri jer će brzo početi da kipi i stalno mešajte! Uživajte u poslastici, prijatno!

Osvežavajući sok

Pomešajte iseckanu koru lubenice sa sokom od limuna, pomorandže, grejpfruta i ostalog voća po želji.

Dodajte par kockica leda i sve sameljite u blenderu. Ovaj napitak ima pregršt vitamina C i izuzetno osvežavajuć ukus.

Prirodna vijagra

Kažu da sok od lubenice deluje kao prirodna vijagra, jer sadrži velike količine citrulina, aminokiseline koja podstiče širenje krvnih sudova i na taj način poboljšava cirkulaciju.

Ovakav sok lako možete da napravite u blenderu. Po želji dodajte izmrvljeni led i malo kisele vode.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online