Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.11.2015.
03:30
politika.rs A

Rusi otkrili: Sve nas varaju sa slatkišima!

Da se nešto neobično događa u proizvodnji slatkiša otkrili su nedavno ruski mediji.

Reuters/D.K.
U čokoladi sve manje kakao butera, sve više palminog ulja

Prema podacima ruske federalne carinske službe, u prvih osam meseci ove godine uvoz zrna kakaoa smanjen je za 58,4 odsto, a stručnjaci Centra za istraživanje konditorskog tržišta (CIKT) izjavili su da je u tom slučaju proizvodnja morala da padne i do 20 odsto. Ali to se nije dogodilo.

Potrošači su zato počeli da se pitaju šta se desilo sa čokoladom, da li je promenjena receptura i koji su to sastojci mogli da zamene kakao u poslastici koja je nezamisliva bez dovoljne količine tog sastojka.

Eksperti navode nekoliko razloga za to - konditori su povećali proizvodnju čokoladnih proizvoda sa manjim procentnim sadržajem kakaoa, prešli su na punjene čokolade, ali i počeli više da koriste različite dodatke poput oraha, žitarica, suvog i kandirano voća i marmelade. Proizvodnja čokolada u toj kategoriji u istom periodu povećana je za čak 45 odsto.

Tehnolozi kao još jedan razlog ove pojave u konditorskoj industriji navode zamenu nekih kakao-sirovina. Konkretno, jeftinijih biljnih masti (rafinisano palmino ulje i njegovi derivati) sa skupim kakao-puterom. Kako je ranije objavljeno, konditori su uputili vladi pismo sa zahtevom da se promene uvozne dažbine na kakao-proizvode. O mogućem pooštravanju regulisanja uvoza i korišćenja palminog ulja više puta je govorio ruski ministar poljoprivrede, piše "Potrošač".

Industrija konditorskih proizvoda, ali i i druge fabrike hrane imaju nezajažljive potrebe za novim količinama palminog ulja, nedavno je upozorila Asocijacija potrošača Srbije.

- Pretpostavljamo da je najznačajniji razlog za promenu receptura i korišćenje ovog proizvoda – cena. Srbija uvozi palmino ulje u vrednosti od oko 20 miliona dolara godišnje, a potražnja za ovim uljem sve je veća. Proizvođači u Srbiji samo prate svetske trendove, ali to nije ili ne bi trebalo da bude opravdanje, a mi kao potrošači ne treba da prihvatimo ovakvo nametnuto stanje", navodi se na sajtu ove organizacije. Oni savetuju kupce da čitaju sastav proizvoda, izbegavaju proizvode koji imaju nepotrebne dodatke, kao na primer palmino ulje, ali i fruktozni sirup, invertovani sirup ili druge vrste šećera.

- Znajte da uopšte nije lako. Ovi sastojci mogu biti u hlebu, tegli sa krastavcima i na drugim neočekivanim mestima – navodi se uz savet da bi kupci trebalo da počnu organizovano da traže da se ne menjaju recepture ili da se vrate stare recepture proizvoda na koje su navikli. Na primer, kakao, mleko i šećer su klasični tradicionalni sastojci čokolade. Ali deklaracije ne govore tako. Sve više je i na srpskom tržištu čokolada sa jeftinijim sastojcima koji se prodaju po istoj ceni kao i najkvalitetnije čokolade sa visokim sadržajem kakaoa.

Rafinisano palmino ulje se najčešće koristi za proizvodnju margarina i šorteninga (masti specijalne namene pripremljene tako da mogu lako da se mažu, mešaju i obrađuju, a koristi se u proizvodnji lisnatog testa, hleba, peciva, kolača i brojnih drugih proizvoda).

Palmino ulje umesto kakaa

Najčešća zamena za kakao-maslac je i u domaćoj industriji palmino ulje, svuda ga ima. Ovu vrstu ulja i ovdašnji potrošači konzumiraju i više nego što im je poznato. Koristi se u svim prehrambenim industrijama, ima ga u gotovo svim slatkišima, pecivima, margarinu, grickalicama. Ipak, o palminom ulju se gotovo ništa ne zna, pojavljuju se nove studije i mišljenja su oprečna. Dok jedni tvrde da je zdravo, druga naučna istraživanja pokazuju da može biti opasno ukoliko se preterano koristi, posebno za osobe sa srčanim problemima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online