Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.01.2016.
01:30
Vestionline A

Rogač: Veštačka čokolada koja leči

Rogač je, po svom ukusu, jako sličan čokoladi, ali je puno zdraviji, pa se često dodaje u razne poslastice i koristi u veganskoj kuhinji.

wikimedia.org
Rogač - biljka koja će vas izlečiti i okrepiti

Rogač je biljka koja se lako uzgaja jer ne zahteva puno pažnje, a donosi puno plodova koji imaju broja svojstva koja se lako mogu iskoristiti za lečenje nekih bolesti.

Ova mediteranska biljka uspeva u toploj klimi i ne podnosi dobro preveliku količinu vode. To stablo sporog rasta može da doživi i više od 200 godina. Karakteristično je po svom plodu koji je zapravo mahuna duga 20 cm. Ona je u početku zelene boje, a sazrevanjem prelazi u tamnosmeđu.

Sadrži brojne minerale i gvožđe, a u značajnijim količinama bitno je napomenuti kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Od vitamina rogač sadrži tiamin, riboflavin niacin, vitamin B6, folnu kiselinu i vitamin E.

Citotoksična svojstva

Bitno je napomenuti da je rogač pokazao i izuzetna citotoksična svojstva. Brašno od klica rogača pokazalo je vrlo specifično delovanje na rak materice.

Sadrži aktivne supstance koje su delotvorne protiv astme, i u slučajevima kad astmu uzrokuje alergija.

Jedna od prednosti rogača je i što ne sadrži kofein, pa ga mogu koristiti i osobe s visokim krvnim pritiskom.

Tanini u rogaču sadrže galnu kiselinu koja je poznata po antialergijskim i antibakterijskim svojstvima. Zahvaljujući odličnom odnosu kalcijuma i fosfora, može da doprinese ublažavanju tegoba ili smanjenju rizika od pojave osteoporoze, a osim toga dobar je i za desni, zube i kosti.

Upotreba i lečenje

Testovi u Belgiji sprovedeni 1989. godine, otkrili su da se deca koja pate od proliva puno brže oporavljaju kad im se daje prašak napravljen od mahune rogača. Razlog su supstance koji ne samo da isključuju delovanje otrova, nego i sprečavaju razvoj bakterija.

Istraživanje objavljeno 2002. godine pokazuje da rogač može da poboljša nivo lipida kod osoba s prekomernom težinom.

Priprema i doziranje

Rogačevo brašno: Uzmite dvadeset do trideset grama na dan, pomešajte sa mlakom vodom ili mlekom, da biste izbegli nadraženost grla dodajte u mešavinu kašičicu brašna (pre lečenja deteta obolelog od proliva posavetujte se sa lekarom).

Rogačeva smola (samo za odrasle osobe): Stavite jednu čajnu kašiku smole u čašu sa vodom, popijte uveče.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online