Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 10.06.2016.
04:30
Espreso rs A

Koliko duže ćete živeti ako prestanete da jedete meso?

Odbrambeni sistem organizma igra bitnu ulogu u očuvanju zdravlja i borbi protiv portencijalnih bolesti, zato se mora podići na odgovarajući nivo, a zdravlje na usta ulazi, pa zaključite sami koliko je zapravo važno hraniti se ispravno i izbalansirano. Postoje brojne studije o tome koja hrana je štetna za organizam a koja pomaže vašem zdravlju, ipak sve se svodi na jedno - jednolična ishrana nikako nije prihvatljiva.

pixabay.com
Koliko volite meso?

Organizmu je potrebno što više raznovrsnih namirnica da bi iz njih dobilo što više potrebnih vitamina, minerala i hranljivih materija neophodnih za pravilno funkcionisanje organizma.

Osim pisanja i raširene tematike o zdravlju raširena je i dijetalna tematika, dijeta ovakva - onakva, način ishrane ovakav - onakav... Većina njih neko vreme bude jako popularna pa nakon nekog vremena padne u tišinu sa akcentom na njenoj štetnosti. 

Tako su neko vreme intezivno bile popularne proteinske dijete, da bi kasnije istraživanje pokazalo da preterani unos proteina bez drugih hranljivih materija može izazvati velika oštećenja u organizmu, uključujući i psihička i fizička poput depresije ili pojčanog neugodnog mirisa tela.

Poslednji svetski hit dolazi iz čuvene američke klinike Mejo u Arizoni koja je objavila studiju pod nazivom "Da li nas meso ubija?", a dala je potvrdan odgovor na to pitanje.

Iako se ovaj odgovor u prvi mah uopšte ne čini iznenađujućim, studija ističe da ishrana koja se zasniva na crvenom mesu i mesnim prerađevinama vodi ka razvoju kardiovaskularnih bolesti i ćelija kancera.

Takođe ističu i da su veće šanse da osoba koja jede meso oboli od nekpog tipa dijabetesa ili povećanog krvnog pritiska, što su takođe vodeće bolesti današnjice čak i kod mladih ljudi.

Naučnici klinike Mejo navode da ovakve stvari do kojih vodi crveno meso mogu da skrate životni vek, a da veganska dijeta poboljšava zdravlje i samim tim produžava život.

Ova studija kaže da životni vek vegana (koji se tako hrane oko 17 godina) prednjači nad životnim vekom vegetarijanaca i osoba koje jedu meso za oko 3 godine jer ga takav način ishrane otprilike za toliko produži.

POVEZANE VESTI

Petak 10.06.2016. 10:10
Imam jednu hit vest ! : svi ćemo sa one strane ! ko jede meso ili ne ! Samo da se nađe način kako mirno živeti , bez mnogo opterećenja....
Petak 10.06.2016. 15:58
naravno, meso je nezdravo, isto kao i šećer, sve što je od brašna, sol, pirinač, masnoće, voće i povrće puni pesticida, voda i vazduh zagađeni...dakle najduže će te živeti ako ništa ne jedete i ne pijete i po mogućnosti i ne dišete.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online