Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.08.2016.
04:30
index.hr A

Budite bez brige: Ove namirnice ne mogu da se pokvare

Rok trajanja namirnica veoma zbunjuje mnoge ljude, a naročito pošto neke od njih već otvore ili napola iskoriste. Ipak, postoje namirnice s kojima nema brige, one nemaju rok trajanja i ne mogu se pokvariti.

pixabay.com
Za med ne morate da brinete, neće se pokvariti

Pred vama je lista namirnica koje možete bez straha upotrebljavati dok ih sasvim ne potrošite.

Med

Med ima neograničen rok trajanja. Mnoge zbuni promena boje ili kristalizacija koja se može dogoditi ako med malo duže stoji, ali to ne znači da se pokvario. Samo teglu s medom stavite u toplu vodu i on će ponovno poprimiti svoju prvobitnu teksturu.

Belo sirće

Belo sirće može trajati celu večnost, on se takođe ne može pokvariti. Osim što s njim možete začiniti salate i druga jela, izvrsno je i sredstvo za čišćenje.

Ekstrakt vanile

Ovde je reč o čistom, pravom ekstraktu vanile koji se čuva u čistom alkoholu pa zbog toga ima neograničen rok trajanja. Veštački ekstrakt ima kraći životni vek pa je bolje izdvojiti malo više novca za onaj prirodni.

pixabay.com
Pirinač samo čuvajte na pravilan način, i budite bez brige

Pirinač

Pirinač je jedna od najčešćih namirnica u domaćinstvu. Često se dogodi da zaboravite da imate još jednu kutiju pirinča u kuhinjskom ormariću, ali to ne traba da vas brine. Ova namirnica ima neograničen rok trajanja, treba je čuvati jedino od insekata koji znaju "probiti" u kutiju. To važi za sve vrste pirinča, osim za smeđu koja je zbog većeg sadržaja ulja sklonija kvarenju.

So

So, bila morska ili kamena, zauvek će ostati sveža kao i prvi dan kada ste je kupili.

Šećer

Šećer se ne može pokvariti jer se u njemu ne mogu razviti bakterije. Ali, šećer može postati veoma tvrd i pretvoriti se u grudvice pa ga treba čuvati od vlage.

Kukuruzni skrob

Kukuruzni skrob ili gustin ima neograničen rok trajanja, ali ga morate čuvati dobro zatvorenog, na hladnom mestu. Ova namirnica se ne troši tako puno u domaćinstvima pa vam jedna kutija zaista može biti dovoljna.

pixabay.com
Ako imate neku flašu viška, nikakav problem, neće da se baci

Žestoka pića

Dobro zatvorena boca žestokog pića skladištena na hladnom mestu može trajati celu večnost. Pića s vremenom jedino mogu da promene aromu, ali to uglavnom nećete ni osetiti. Zato, ne morate žuriti s ispijanjem!

Suvi pasulj

Pasulj se takođe ne može pokvariti. Dugo stajanje može jedino uticati na njegovo omekšavanje pri kuvanju, što znači da ćete ga jedino morati malo duže kuvati. Suvi pasulj neće izgubiti ni svoju nutritivnu vrednost ako dugo stoji.

Instant kafa

Instant kafa takođe može stajati veoma dugo, bez obzira jeste li već otvorili pakovanje ili ne.

Javorov sirup

Iako nije toliko česta namirnica kod nas, dosta ljudi voli javorov sirup pa će ih sigurno razveseliti činjenica da se i on veoma teško kvari. Dakle, ako vam neki rođak iz SAD-a ili Kanade donese bocu javorovog sirupa, koji je u tim zemljama omiljen preliv za palačinke, možete ga koristiti koliko god želite.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online