Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.09.2016.
03:30
24 Sata rs A

Kad čujete zašto daju žele pacijentima u bolnici - ješćete ga ko ludi

Želatin se sastoji od glicina i prolina, dve aminokiseline koje su od vitalnog značaja za dobro zdravlje kože, kose i noktiju, ali i za normalno funkcionisanje imunog sistema i regulisanje telesne težine.

pixabay.com
Pročitajte sve o želeu

Glicin, koji je aktivni sastojak želatina u prahu ima izuzetno moćno protivupalno dejstvo. Poslednja istraživanja su pokazala da može da bude vrlo koristan u procesu zaceljivanja rana. Takođe, glicin pozitivno utiče i na kvalitet sna.

Zašto daju žele pacijentima u bolnici?

Odgovor je prost i vrlo interesantan: smatra se "čistom tečnošću", baš kao i voda, čaj, supa itd. Zapravo, bolnice koriste želatin kao obrok zbog činjenice da želudac ljudi koji se oporavljaju nije u stanju da se izbori sa nečim jačim, tako da je žele najlakša varijanta hrane koju ljudsko telo može da svari.

Osetljivoj utrobi je potreban takav unos kalorija koji za pacijenta neće biti stresan. Žele je dokazano najbolje rešenje jer sadrži visok nivo šećera. Osim toga super lako ga je svariti, a to je krucijalno za ljude koji se oporavljaju.

Važno je napomenuti da želatin pojačava lučenje želudačne kiseline, a istovremeno obnavlja sluzokožu želuca, i na taj način poboljšava snagu utrobe i varenja.

Želatin može da zadrži tečnost u digestivnom traktu, da apsorbuje vodu i utiče na zdrave pokrete creva.

pixabay.com
Ukusna i zdrava poslastica

Zravstvene prednosti želatina

Želatin ima visok nivo proteina: u jednoj kašiki ima čak 6 grama. Ovo je dakle dobar način da se ishrani dodaju proteini.

Može da pomogne u lečenju alergija i kod intolerancije na određenu vrstu hrane - najbolje ćete obložiti stomak i digestivni trakt, ako dodate želatin ishrani.

Želatin utiče pozitivno i na zdravlje kostiju i zglobova zbog visoke koncentracije aminokiselina koje sprečavaju propadanje hrskavice. 

Želatin pomaže varenju jer prirodno za sebe vezuje vodu i tako podstiče hranu da se lakše kreće kroz digestivni trakt.

Takođe, želatin može da vam pomogne da izbacite toksine - glicin koji se u njemu nalazi pomaže jetri da ih efikasno izbacuje iz ljudskog organizma.

Želatin sadrži i keratin koji neverovatno poboljšava stanje i izgled kose, zuba i noktiju.

Kao što je već napomenuto glicin ima izuzetno protivupalno dejstvo i zbog toga je želatin jako efikasan u procesu zaceljenja rana.

Želatin može da pomogne i onima koji žele da oslabe i ubrzaju metabolizam. Prema rečima stručnjaka, želatin može i da podstakne proizvodnju hormona ljudskog rasta. 

Konzumacijom želatina poboljšaćete izgled vaše kože jer je on u osnovi kuvani kolagen.

Pozitivne efekte ima čak i na kvalitet sna. Studija koja je nedavno sprovedena pokazala je da aminokiseline i glicin poboljšavaju san i kognitivne funkcije.

Recept za domaći žele: 

Sastojci:

3 kašike želatina bez aditiva

1 šolja soka od grejpa ili svežih jagoda

1 šolja soka od sveže isceđene pomorandže

1 šolja zelenog čaja

Med ili stevija

Priprema: 

Najpre skuvajte zeleni čaj u koji ćete dodati steviju i med. Posle toga dodajte želatin bez aditiva, pa mutite mikserom dok se ne rastvori. Zatim sklonite smesu sa ringle i ostavite da se ohladi. 

U sledećem koraku dodajte sok od narandže i grejpa i dobro izmešajte. Ono što dobijete kao konačni proizvod razlijte u plastične posude i ostavite u frižideru oko 3 sata. 

Prijatno!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online