Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.11.2016.
05:30
Vestionline A

Ovo su namirnice koje nijedna žena više nikada neće pogledati ni okusiti

Ako ženama postavite pitanje šta bi najviše volele u životu, dobićete jednostavan odgovor – da nikada ne ostare. U redu, znamo da je to teorijski nemoguće, ali nije neizvodljivo usporiti proces starenja. Zato, drage dame, evo šta bi trebalo da promenite u svakodnevnom životu, kako biste bile na dobrom putu da ostvarite svoj san.

Twitter/lana182
Zdrava ishrana usporava starenje

Genetika je ključan faktor kada je o starenju reč, ali postoje stvari koje bi trebalo da izbegaveta ako ste zaista rešene da vaša koža izgleda mladoliko. Najpre, budite svesni svojih navika u ishrani. Iako svi "pazimo", ipak nam se potkradu neke greške, koje su u stvari kardinalne.

Dakle, ono što svakodnevno unosimo u organizam i te kako može ubrzati proces starenje. Zato je mnogo važno da se više informišemo o zdravijim namirnicama, koje utiču na našu dugovečnost, kao i da iz jelovnika izbacimo sve ono što nikako nije dobro po naše zdravlje, ali i kožu.

Stručnjaci, lekari i nutricionisti izdvojili su 8 namirnica koje zaista loše utiču na nas, a sticajem okolnosti svakodnevno ih konzumiramo:

Fast food

Iako postoji zdravija opcija u prodavnci brze hrane, izbor je uglavnom ograničen i mi se mahom odlučujemo za hamburgere i pomfrit. Ove namirnice često imaju veliki sadržaj šećera, soli, obrađenog zrnevlja i/ili zasićenih i trans masnoća. Takođe ovi sastojci uneseni u velikim količinama čine da naša tela rade prekovremeno da bi ih rastvorila, a uz to nemaju nikakve hranljive vrednosti sem kalorija.

Alkohol

- Alkohol ubrzava starenje - tvrdi Liz Veinandi iz Ohaja jer sastojci alkohola, uz znatnu konzumaciju, usporavaju metabolizam, izazivaju bore i opadanje kvaliteta kože i pogoršavaju zdravlje srca, što dovodi do smanjenja životnog veka. Mudro bi bilo ograničiti konzumaciju alkohola na nedeljnoj bazi i držati se jedne do dve čaše, da ne bi previše opteretili telo.

Pecivo

- Šećer, prerađeni karbohidrati, trans masnoće i hrana puna sodijuma može ubrzati starenje - kaže Keri Glesman, dijetetičarka i osnivač NutritiousLife.com i The Nutrition School.

- Sve ove namirnice izazivaju upale u organizmu koje su povezane sa starenjem - dodaje ona. Peciva su prepuna skrivenog šećera, masnoće i soli, tako da ih treba manje konzumirati.

Kafa

Iako miris sveže kafe ujutru deluje kao spas, ona može ubrzati proces starenja. Umereno pijenje kafe može biti zdravo, jedna ili dve šolje dnevno, a umesto kafe piti vodu, sveže sokove i čaj. U tim napitcima nema kofeina, koji izaziva starenje, a kafa ga je puna.

Crveno meso

Mada je uživanje pojesti veliki odrezak s vremena na vreme, redovno konzumiranje velikih količina crvenog mesa može ozbiljno poremetiti kvalitet vaše kože i proces starenja tela, jer dovodi do upala. Umesto toga pređite na tanje, bele komade, poput pilećih i ćurećih prsa, a crveno meso čuvajte za specijalne prilike ili ga jedite u veoma malim količinama.

Testo

Testo i drugi proizvodi puni skroba i prerađenih karbohidrata, te šećera ubrzavaju starenje i stvaraju upale, tvrdi Andrea Giankoli, istraživač za “Beach Cities Health District”. Zato pređite na hranu pravljenu od celovitog zrna, jedite testo umerenije i pri tome unosite i puno povrća.

Slatkiši

Patricia Faris, doktor i dermatolog i autorka "The Sugar Detox" kaže da slatkiši mogu izazvati upale i starenje organizma, bore na koži, slabo srce, a uz to u njima nema ni hranljivih sastojaka. Oštećuju i kolagen, i čine da izgledamo starije. Umesto krofne ili štanglice čokolade pojedite nešto s proteinima, zdravim masnoćama i antioksidantima.

Gazirana pića

- Unošenje šećera u organizam ubrzava starenje - kaže doktorka Ariel Ostad, a šećera ima u slatkišima, pecivima i mnogim namirnicama, ali je skriven i u običnim pićima, poput gaziranih pića i sokova. Birajte sokove sa niskim količinama šećera, ili pijte čaj ili vodu umesto konzerve gaziranog soka kada vam proradi apetit.

POVEZANE VESTI

Petak 18.11.2016. 07:15
ma naravno, ovo što ste nabrojali nikedna žena više neće okusiti,...od danas nijedna žena neće ostariti nego će poumirati od gladi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online