Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.05.2017.
01:30
Vestionline, jutarnji.hr A

Sve što treba da znate o masnoćama

Masnoće su važan izvor energije koji obezbeđuje osnovne masne kiseline potrebne za pravilan rad organizma. Pred vama je tekst koji vam otkriva sve što treba da znate o masnoćama koje se na ovom podneblju koriste u pripremi hrane.

wikipedia.org/Rainer Zenz
Svinjka mast naročito pogodna za termičku obradu hrane

Svinjska mast

Kako se dobija: Postoje dve varijante. Mokra, kada se masno tkivo topi u ključaloj vodi, a mast se skuplja na površini i suvi, kada se masno tkivo topi prženjem, a od ostatka dobijamo čvarke. 

Otopljena mast se pročišćava kroz sito i hladi, a od brzine hlađenja zavisi njena tekstura. 

Osnovni sastav i kvalitet: Od dela masnog tkiva i, što je još važnije, od načina ishrane svinje, zaivsi i kvalitet masti. 

Svinjska mast sadrži 40 odsto zasićenih masnih kiselina (najzastupljenije su stearinska i palmitinska), 50 odsto mononezasićenih masnih kiselina i 10 odsto polinezasićenih masnih kiselina. Bogata je vitaminom D. 

Upotreba: Svinjska mast je odlična za termičku obradu hrane, jer trpi visoku temperaturu. Takođe, zbog dobrog odnosa zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, dugo zadržava svežinu.

wikipedia.org/Rainer Zenz
Nezaobilazno u svkoj kuhinji: Maslonovo ulje

Maslinovo ulje

Kako se dobija: Maslinovo ulje najboljeg kvaliteta i ukusa dobija se od ručno ubranih plodova masline i hladnim ceđenjem. Udeo ulja u plodu varira, a najčešće iznosi oko 20 odsto. Postoji više od 1.000 različitih sorti maslina od kojih se dobija ulje. 

Osnovni sastav i kvalitet: Maslinovo ulje ima visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina s naglaskom na oleinsku masnu kiselinu, a polifenoli poput oleuropeina daju mu karakterističnu gorčinu. Sadrži antioksidanse tokoferole (vitamin E), karotenoide (vitamin A), kao i hlorofil. 

Upotreba: Sirovo, uz komad hleba, u salatama kao preliv ili kao završni dodatak kuvanim jelima.

pixabay.com
Najčešće se koristi u pripremi hrane

Suncokretovo ulje

Kako se dobija: Dobija se iz semenki suncokreta i može se pronaći kao hladno ceđeno i kao rafinisano. 

Osnovni sastav i kvalitet: Sadrži visok udeo vitamina E, prirodnog antioksidansa, blagog je ukusa i mirisa, a dodatna neutralnost postiže se rafinacijom. Ima visok udeo nezasićenih masnih kiselina i u zavisnosti od udela, odličan je izvor omega-6 masnih kiselina. 

Upotreba: Apsolutno u svim procesima pripreme hrane, od začinjavanja salata, preko kuvanja, dinstanja i pečenja do prženja.

wikipedia.org/Rainer Zenz
Francuzi ne mogu bez njega: Masla

Puter

Kako se dobija: Proizvodnja putera uključuje dva ključna koraka: proizvodnju pavlake separacijom mlečne masti iz mleka, sirutke ili mlaćenice i preradu pavlake u maslac mehaničkim metodama obrade, tzv. bućkanjem. 

Osnovni sastav i kvalitet: Maslac je po sastavu koncentrovana mlečna mast, uz prisustvo manje količine vode i drugih sastojaka, takozvanih nemasnih čvrstih materija (proteina, laktoze, mineralnih materija i vitamina A, D i E). Bogat je masnim kiselinama kratkog i srednje dugog lanca. 

Upotreba: Maslac je simbol francuskog kulinarstva i poslastičarstva i neizostavna je namirnica u profesionalnim kuhinjama u pripremi namaza, soseva, poslastica i osnova je mnogih jela. Francuska izreka kaže da su potrebne tri stvari za dobro jelo: maslac, maslac i još malo maslaca.

wikipedia.org/Rainer Zenz
Nije toliko rasprostranjeno, ali je veoma zdravo

Bundevino ulje

Kako se dobija: Presovanjem bundevinih semenki. Udeo ulja u semenki je oko 30%. 

Osnovni sastav i kvalitet: Hladno presovanje daje bundevino ulje premijum kvaliteta. Ima širu paletu masnih kiselina u odnosu na maslinovo ulje - sadrži palmitinsku, stearinsku, oleinsku i linolnu masnu kiselinu. Zbog sadržaja biljnih pigmenata karotenoida i hlorofila prepoznatljive je tamnozelene boje s crvenim odsjajem. Intenzivne je arome koja se dobija prženjem semenki pre procesa presovanja. 

Upotreba: Potrošnja bundevinog ulja je relativno mala u poređenju s drugim uljima, iako se smatra da pozitivno deluje na metabolizam, kao i na ublažavanje simptoma niza bolesti. Bundevino ulje je termolabilno i pošto ima nisku tačku dimljenja, koristi se prvenstveno kao završni dodatak već pripremljenim jelima, najčešće salatama, namazima i jelima "na kašiku".

pixabay.com
Sve popularnije u ishrani: Kokosovo ulje

Kokosovo ulje

Kako se dobija: Hladnim presovanjem pulpe ploda kokosa. 

Osnovni sastav i kvalitet: Sadrži izuzetno visok udeo zasićenih masnih kiselina, čak 90% i zato je pri sobnoj temperaturi u čvrstom stanju. Od zasićenih masnih kiselina najviše sadrži tzv. srednjelančane masne kiseline (75-80 odsto), od kojih je najpoznatija laurinska. Upravo je zato lako svarljivo jer se brže apsorbuje u crevima. 

Upotreba: Koristi se za dinstanje i pečenje povrća, mesa i ribe prvenstveno u jelima azijske kuhinje zbog prisutne arome kokosa. Danas je sve popularniji sastojak kolača i poslastica kao zamena za puter i sastojak je voćnih šejkova.

pixabay.com
Od semena uljane repice možemo dobiti ulje koje je pogodno za sve vrste pripreme hrane

Ulje uljane repice

Kako se dobija: Iz semena uljane repice. Udeo ulja u semenu iznosi do 46%. 

Osnovni sastav i kvalitet: Bogato omega-3 alfa linolenskom masnom kiselinom, značajan je izvor oleinske kiseline i po njenom udelu se smatra pandanom maslinovom ulju. Sadrži vitamin E. 

Upotreba: Koristi se za sve vrste pripreme hrane, zbog neutralnog ukusa, a zbog termostabilnosti pogodno je i za pečenje i prženje.

pixabay.com
Pogodno sa salate i kao dodatak kuvanim jelima: Susamovo ulje

Susamovo ulje

Kako se dobija: Ekstrakcijom iz semenki susama metodom hladnog presovanja. Udeo ulja u semenki je viši od 50%. 

Osnovni sastav i kvalitet: Delikatesno ulje bogate nutritivne vrednosti kod kojeg je gotovo polovina masnih kiselina nezasićena, a bogato je vitaminima E i K. 

Upotreba: Sirovo u kombinaciji s limunovim sokom kao preliv za salate ili u pripremi umaka, dodatak kuvanim jelima u receptima istočnjačke kuhinje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online