Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.06.2017.
01:30
Vestionline A

Ove namirnice nam pomažu kod smanjenja upala

Hrana koju jedemo ima važnu ulogu u zdravlju našeg organizma, pa može da utiče i na smanjenje upala koje se javljaju u organizmu. Ove namirnica mogu biti od velike pomoći ako želite što bezbolnije i brže da smirite upale, ili da na njih delujete preventivno.

pixabay.com
Borovnica poboljšava koncentraciju i daje energiju

Hronične upale u organizmu drže ljudsko telo pod stalnim stresom. Kada upala dosegne vrhunac, to za posledicu može da ima razne bolesti kao što su srčane tegobe, dijabetes i neurodegenerativni poremećaji.

1. Borovnica 

Ta sitna bobica bogata je antocijanom koji je moćan antioksidans. Zbog svog protivupalnog dejstva pomoći će u borbi protiv upala kao što su giht i osteoartritis. Borovnice, takođe, poboljšavaju koncentraciju i daju energiju. 

2. Sirovi kakao 

Sirovi kakao je izuzetno bogat antioksidansima koji su odličan saveznik u borbi protiv raznih bolesti. On sadrži najvišu koncentraciju antioksidansa u poređenju sa bilo kojom drugom namirnicom. Bogat je mineralima, pogotovo magnezijumom, koji pomaže u borbi protiv stresa. Kakao sadrži polifenole koji štite od srčanih oboljenja, karcinoma i drugih bolesti. 

3. Kokosovo i maslinovo ulje 

Kokosovo ulje, baš kao i maslinovo, deluje antibakterijski i antivirusno. Leči kardiovaskularne probleme i snižava holesterol. 

4. Cimet i kurkuma 

Cejlonski cimet ima lekovita svojstva. Pomaže kod upala i infekcija. Sadrži visoke nivoe antioksidanta i fenola koji pomažu kod infekcije. Kurkuma je naročito lekovit začin jer ima antiupalna svojstva. Obnavlja crevnu floru, smanjuje nadutost, smanjuje upale kod artritisa i s razlogom je jedan od najpopularnijih začina. Kurkuma u kombinaciji sa medom odlična je kao prirodni antibiotik. 

5.Orašasti plodovi 

Orašasti plodovi su bogati omega-3 masnim kiselinama, pogotovo bademi, orasi i lešnici koji su krcati magnezijumom, mineralom koji pomaže u jačanju imuniteta. Bogati su vlaknima koja stvaraju osećaj sitosti. 

6. Peršun 

Ima visoke nutritivne vrednosti i odličan je izvor vitamina C. Leči upale i dobar je izvor folne kiseline koja je dobra za zdravlje srca. Zbog svog protivupalnog delovanja, utiče na smanjenje učestalost gripa i prehlada. 

7. Kelj 

Kelj je namirnica koja ima snažno antioksidativno dejstvo. Jača imunitet zbog vitamina C, koji izvrsno deluje na sistem krvnih sudova i smanjuje rizik od srčanog udara. 

Međutim, budite pažljivi sa povrćem. Iako je spanać, na primer, dobra i zdrava namirnica, ne bi trebalo da ga konzumiraju osobe sa bubrežnim oboljenjima. Spanać može da utiče na bubrežni kamenac i stvaranje upala. 

8. Plava riba 

Sardele, inćuni, skuša i tuna sadrže visoke nivoe omega-3 masnih kiselina, koje su odlični čuvari krvnih sudova. Plava riba je bogata proteinima i vitaminima D i B. Odlična je za zdravlje kostiju, jer poboljšava apsorpciju kalcijuma. 

Treba, međutim, napomenuti da losos ne bi trebalo previše konzumirati, iako sadrži omega-3 masne kiseline. Losos, uz omega-3, sadrži i omega-6 masne kiseline, koje deluju upalno. 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online