Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.02.2018.
06:30
Vestionline A

Ako volite da pijete smuti, morate da znate za ove mane

Smuti je prvobitno bio voćni sok sa dodatim ledom, a osamdesetih godina prethodnog veka su se dodavali i sastojci kao što su mleko, jogurt i šećer. Vremenom, na scenu su stupili i smutiji sa voćem i povrćem.

pixabay
ASmutiji su vrlo zdravi, ali nisu kompletna zamena

Ovaj napitak se obično koristi kao dodatak obroku, zamena za obrok, ili kao dezert. Ukoliko nameravate da zamenite jedenje voća i povrća njihovim ispijanjem u tečnom obliku, evo šta bi trebalo da znate.

Ispijanje izblendovanog voća i povrća postalo je popularan trend kada su u pitanju dijete i zdrava ishrana. Oni koji se zalažu za ovakav način ishrane, navode nekoliko zdravstvenih koristi unosa voća i povrća u tečnom obliku.  Međutim, kao i kod svega drugog, i ovde postoje loše strane na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Vlakna su izuzetno bitna za zdravlje čoveka. Nerastvorljiva vlakna, koja se najčešće nalaze u povrću, pomažu probavu i sprečavaju zatvor. Sa druge strane, rastvorljiva vlakna koja se mogu naći u šargarepi i citrusima mogu sprečiti stvaranje holesterola i visokog šećera u krvi. Ove vrste vlakana su potrebne čoveku u ishrani, a hrana bogata njima se obično duže žvaće, što vam pomaže da se ne prejedete. Baš iz tog razloga, nije uvek dobro u potpunosti zameniti voće i povrće smutijima, jer se oni mogu lako popiti bez žvakanja, te tada nemate tako brzo osećaj za sitost.

Pak, ukoliko želite da donekle zadržite osećaj sitosti dok pijete smutije, preporučujemo vam da dodate malo avokada, ili kokosovog ulja, kao i semenke ili orahe. Pored toga, možete dosuti i više vode, a manje voća, tako smanjujući količinu šećera.

Nekada, kada nije sezona određenog voća, a to je najčešće zimi, teže je pronaći voće i ograničeni ste na ono što možete pronaći samo u supermarketu. Pak, nekada ni u njima nemate svežeg voća, ali imate komercijalne kupovne smutije, čiji je rok trajanja samim tim i duži, ali to ne znači da je kvalitet bolji. Komercijalni smutiji su ono što bi svakako trebalo da izbegavate. U njih se najčešće dodaje šećer od kojeg nikakvu korist ne možete imati, već samo možete sebi naškoditi.

Zastupnici konzumacije sokova od voća tvrde da odlazak na post sa smutijima, ili potpuna zamena svežih smutija za hranu daje probavnom sistemu odmor, dok u isto vreme obezbeđuje osnovne hranljive sastojke koje su potrebne čoveku kako bi imao energiju i snagu. Međutim, voćni sokovi, zapravo, nemaju dovoljno hranljivih sastojaka, što čini da se brže osećate gladnim. Takođe, gorepomenuti nedostatak vlakana čini da se vaš probavni sistem dodatno uspori jer ga ne „upošljavate“ onako kako bi trebalo. Pored toga, voćni sokovi sadrže veliku količinu prirodnih šećera, što može biti opasno za sve one koji imaju problema sa šećerom u krvi, a isto tako mogu dovesti i do gojaznosti. Ne bi trebalo zanemariti ni to da sa manjkom masti i proteina u ishrani, lišavate telo bitnih nutritivnih sastojaka za pravilno funkcionisanje organizma.

Ukratko, prednosti smutija su: zgodni su i lako prenosivi, hidriraju organizam, ukusna su užina, sa dodatim praškastim proteinima mogu da čine i pun obrok, moraju se popiti dok su još sveži te ne gube na svojoj hranljivosti, lako se maskira zeleniš sa jačim i često slađim ukusima.

Sa druge strane, postoje i njegove mane kao što su: nedostatak žvakanja ne šalje mozgu osećaj sitosti jer misli da nismo jeli nego pili, često dovodi do nadimanja i zatvora, voće koje se koristi da bi poboljšalo ukus često od smutija napravi šećernu bombu, hladna hrana je često teška za varenje mnogim ljudima.

Ukoliko niste primetili šta je ključna poruka gotovo svih naših tekstova, mi ćemo vam pomoći i skrenuti pažnju na to - umerenost! Kao i u svemu, i u ispijanju smutija treba imati meru. Iako ima brojne zdravstvene prednosti, one su vidljive samo ukoliko ne preterujete. Stoga, ograničite unos ovog lepog napitka dovoljno da ne zapostavite i drugu hranu koja pruža dodatne benefite vašem organizmu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online