Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.04.2018.
06:30
Vestionline A

Deset najzdravijih namirnica na svetu koje se spremaju za čas

Takozvana "superhrana" sastoji se od supersastojaka koji vašem telu pružaju sve potrebno za zdravlje.

pixabay.com

Vreme je da vas upoznamo sa najzdravijom hranom i sa njenom najjednostavnijom i najukusnijom pripremom:

1. Pečurke

Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamena za crveno meso. Pečurke regulišu nivo estrogena kod žena i štite od raka dojke

Brzi recept: Isecite pečurke na šnite i propržite ih na maslinovom ulju, dodajte belog luka i vina i pržite dok vino ne izlapi. Odličan prilog uz pečene pileće grudi.

2. Ječam

Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog holesterola. Vrlo koristan za regulaciju probave.

Brzi recept: Skuvajte ječam i grašak, dodajte koje god vam povrće padne na pamet i dobili ste ukusno varivo. Želite li bolji ukus, prepržite komadiće pršute i dodajte u varivo. 

3. Orasi

Neverovatna namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i regulišu dobar holesterol.

Brzi recept: Kako biste iz ove namirnice izvukli samo najzdravije, nije potrebna nikakva priprema. Pomešajte šaku oraha, suvih smokvi i seme anisa i dobili ste energetsku bombu koju možete kombinovati umesto deserta ili između obroka.

Šta sve leči jedna glavica crvenog luka: Štitna žlezda, creva i bubrezi rade kao sat!

4. Integralna testenina

Najzdraviji oblik testenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Cele žitarice vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.

Brzi recept: Propržite malo belog luka i dodajte tunu u maslinovom ulju, kukuruz i seckani paradajz. Sos poslužite s parmezanom uz integralno testo.

5. Puter od kikirikija ili badema

Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Puter možete i sami napraviti.

Brzi recept: Izmiksirajte 2 šoljice prženog kikirikija ili badema, jednu i po kašičicu ulja, pola kašičice smeđeg šećera i prstohvat soli. Volite li slađi puter, dodajte malo meda.

6. Kinoa

Kinoa nije žitarica već semenka biljke koja je srodna grašku. Bogata je belančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijumom, a priža energiju.

Brzi recept: S obzirom na to da je kinoa prilog koji ide uz sva jela, pripremite je umesto pirinča i testenine. Izvrstan je dodatak kuvanom povrću i piletini sa roštilja.

7. Obrano mleko

Obrano mleko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima su kalcijum, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju, D vitamin koji je borac protiv raka.

Brzi recept: Udaljite se od bele kafe ili uobičajene šoljice mleka i začinite ovaj napitak sa ekstraktom vanile i cimetom.

8. Borovnica

Ovo supervoće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidans i izuzetno koristan za jačanje krvnih sudova. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma i gvožđa.

9. Bulgur

Bulgur je napola skuvana, osušena i zdrobljena pšenica bogata gvožđem, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijumom, kalijumom i vitaminom B. Izuzetno je blagotvorna za probavni sistem, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog creva, srčanih bolesti i raka.

Brzi recept: Baš poput pirinča, testenine i već spomenute kinoe, bulgur je ukusan i neutralan prilog koji možete kombinovati uz sva jela.

10. Sočivo

Sočivo se ubraja u grupu zrnatih mahunarki. Ne sadrže zasićene masnoće, kao ni štetni holesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznata kao energetski vredna namirnica zbog visoke koncentracije vitamina B i velikih količina ugljenih hidrata.

Brzi recept: Sočivo se odlično slaže s paradajzom, lukom, belim lukom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem, ovčjim i kozjim sirevima. Napravite ukusno varivo ili kao prilog mesu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online