Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.06.2018.
05:30
republika.rs, Vestionline A

Ova žitarica ne sadrži gluten i snižava šećer u krvi

Heljda potiče iz Azije, a kod nas se koristi kao žitarica iako to zapravo nije. Potrošnja ove biljke već je stvarno raznolika i to u mnogim zemljama. Botanički pripada u kategoriju zeljastog povrća dok se u nekim kulturama svrstava među voćke.

pixabay.com
Heljda se sve više koristi u svakodnevnoj ishrani (Foto: Ilustracija)
pixabay.comHeljda se sve više koristi u ishrani (Foto: Ilustracija)

Veoma je hranjiva, a u kulinarstvu se smatra žitaricom. Radi se o semenkama veličine onih od pšenice, ali malo zanimljivije trouglaste forme. Najčešće se koristi kao zamena za pirinač ili se od nje prave kaše. Heljdino brašno može biti tamnije i svetlije boje i ne sadrži gluten.

Heljda je hrana bogata vlaknima. Osim toga u sebi sadrži i esencijalne aminokiseline, vitamine, proteine, ugljeno hidrate i mali broj kalorija.Ona tako može da pomogne u smanjivanju nivoa šećera u krvi, spuštanju visokog pritiska i holesterola.

Osim toga će održavati zdravlje krvnih sudova i čitavog kardiovaskularnog sistema te smanjivati rizik od nastanka raka. Proizvodi s heljdinim brašnom pomoći će u jačanju koncentracije i pamćenje. Osim što čisti krv, pomaže i u probavi u smislu čišćenja creva i normalizovanja metabolizma.

Heljdino brašno je odlično za korišćenje uz obično brašno koje koristite. Ako ga dodajete za pravljenje testa za palačinke ili hleb i peciva, osetićete kako testo ima nežniju strukturu i ukus maslaca. Uz to će biti i nutritivno kvalitetniji.

Heljdino brašno za normalizaciju probave

U nekim slučajevima se heljdino brašno može koristiti za poboljšanje čitavog metabolizma, posebno ako se uzima u kombinaciji s kefirom. Ovakav napitak treba da se jede ujutro, pola sata pre jela. Nakon toga ne bi trebalo da jedete barem tri sata. Ako vam je previše kiselo možete da ga zasladite s malo meda. Ovakav napitak se treba koristiti 14 dana.

Ako želite da pravite palačinke od heljdinog brašna, potrebni su vam ovi sastojci:

- 100 grama heljdinog brašna

- 100 grama pirinčanog brašna

- 25 grama šećera

- pola kašičice sode bikarbone

- pola kašičice soli

- 25 grama maslaca

- 350 ml mleka ili vode (najbolje je pola - pola)

Pripremaju se tako da u jednoj posudi pomešate suve sastojke, a u drugoj mleko i maslac. Nakon toga pomešajte sve zajedno i ostavite da stoji 30-ak minuta. Ukoliko vam je testo previše gusto možete dodati još mleka. Gustina treba da bude kao i kod običnih palačinki. A peku se isto kao i obične palačinke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online