Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.12.2009.
13:05

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Codex - Pakleni plan trovanja Srbije

Od 31. decembra ove godine će na snagu stupiti monstruozni plan međunarodne organizacije ’’Kodeks alimentarijus’’ (Codex alimentarius), koji propisuje pravila za kontrolu hrane, aditiva i ostalih dodataka hrani. Između ostalog, taj protokol podržava korišćenje velikog broja aditiva u hrani koju jedemo, kao i genetski modifikovanu hranu, a ova organizacija će insistirati na upotrebi ovakvih namirnica u EU, a pre svega u zemljama bivšeg "komunističkog bloka", među kojima je i Srbija.

’’Kodeks alimentarijus’’ je organizacija koju je 1963. godine osnovala Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i agrokulturu (FAO). Mnogi smatraju da je ova ustanova tesno povezana sa Svetskom trgovinskom organizacijom (WTO) i da je cilj ostvarivanja profita na štetu zdravlja ljudi.


Posledice su obaranje dosadašnje kontrolne norme u oblasti proizvodnje hrane na svetskom tržištu i nesmetano puštanje na tržište hrane koja sadrži supstance štetne po ljudski organizam.


Svo povrće i seme će biti izloženo zračenju. Trenutno se to radi samo kod semenja i povrća koje je dugo u transportu, kako bi ostalo sveže što duže. Prema pravilima ’’Kodeksa’’, to će biti obavezno za svo povrće, seme, životinje i meso.


Uvođenjem ovih pravila će sve životinje, koje se uzgajaju za hranu ili mleko, morati da dobiju ’’Monsanto’’ hormon rasta i ’’Monsanto’’ antibiotike. Poljoprivrednici će biti prinuđeni da koriste semenje iste kompanije, za koje se smatra da smanjuje plodnost zemljišta. Inače, kompanija ''Monsanto'' je najveći proizvođač genetski modifikovanih životinja na svetu.


''Kodeks'' dozvoljava korišćenje raznih aditiva hrani, kao što su aspartam, BHA, BHT, potasijum bromat i tartrazin. Oni su proglašeni da su bezbedni po ljude, ali nije uzeto u obzir koje posledice mogu da izazovu pomenuti aditivi u dužem vremenskom periodu. Tako se, recimo, za aspartam smatra da je opasan po mozak čoveka i da izaziva tumor.


Ovi nečovečni normativi takođe dozvoljavaju veću upotrebu pesticida u hrani, čak i one za koje se zna da su kancerogeni (atrazin, metill-bromid). Neki stručnjaci smatraju da će kao posledica svega ovoga biti veći porast hroničnih bolesti, raka, itd.

Inače "Kodeks alimentarius" se u svetu smatra kao "nezavisno" savetodavno telo za pitanje ishrane i standarda u toj oblasti, ali se smatra da ova organizacija odavno radi za interese krupnog kapitala.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online