Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.01.2012.
08:00
Press A

Marihuana kao lek i u Srbiji?

Sud u Zagrebu nedavno je odobrio korišćenje marihuane za lečenje obolelih od multiple skleroze. Srpski stručnjaci takođe smatraju da postoji opravdanje za njenu medicinsku upotrebu.

Marihuanu mnogi koriste kao "prirodni" lek protiv bolova

I pored protivljenja medicinskog veštaka, Zagrepčanin Domagoj Janković (39) oslobođen je zatvora zbog krivičnog dela uzgajanja i posedovanja marihuane, jer je njenim korišćenjem suzbijao simptome teške i neizlečive bolesti. Hrvatska medicinska javnost, komentarišući odluku, zaključila je da je sud u stvari legalizovao marihuanu kao lek.

Iako je i u srpskim sudovima bilo okrivljenih koji su se branili navodeći da marihuanu koriste da bi ublažili bol, nije bilo oslobađajućih presuda, istakli su u apelacionim sudovima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.


"Prema Krivičnom zakoniku, korišćenje i posedovanje marihuane je krivično delo. Zato u srpskom pravosuđu nema oslobađajućih presuda, čak i kada okrivljeni tvrdi da je marihuanu koristio za zdravstvene potrebe", navodi PR Apelacionog suda u Beogradu Mirjana Piljić.

Ali, to da marihuana može imati određena lekovita dejstva potvrdila je stručnjak za lečenje multiple skleroze dr Jelena Drulović. Ona kaže da ovaj opijat nije verifikovan kao lek za tu bolest, ali da su urađene mnoge naučne studije koje su pokušale da dokažu njegovo lekovito dejstvo.

"Još ne postoje relevantne činjenice da marihuana može da leči multiplu sklerozu. Međutim, u svetskim neurološkim krugovima ozbiljno se razmatra mogućnost njenog korišćenja za takozvanu simptomatsku terapiju, odnosno ublažavanje bolova i ukočenosti donjih ekstremiteta koji se javljaju kod ove bolesti. U Engleskoj se najviše odmaklo sa tim istraživanjima i oni već koriste marihuanu za ublažavanje bola", ističe dr Drulović.

Vođena primerom iz Engleske, Tijana T. (46) iz Beograda, koja već 15 godina boluje od multiple skleroze, tvrdi da joj marihuana mnogo pomaže.


"Moj lekar je bio protiv toga da koristim marihuanu, ali ja sam kontaktirala sa nekim bolesnicima iz Engleske koji su rekli da im je to pomoglo. Tako sam pod stare dane počela da se 'drogiram'", priča Tijana T.

Predsednica Komisije za psihoaktivne kontrolisane supstance i profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu Milica Prostran ističe da je prema zakonu u Srbiji ova supstanca zabranjena u lečenju.


"Britanci su legalizovali marihuanu kao terapiju za lečenje bola. Oni nisu neozbiljni u svetu medicine i zato smatram da postoji opravdanje za njeno korišćenje, naravno isključivo u te svrhe. Ipak, kod nas je raširena fobija od opijata, pa se zbog toga ne razmatra mogućnost eventualne upotrebe marihuane u lečenju, ne samo multiple skleroze već i drugih bolesti", objašnjava profesorka Prostran.

Ne treba se s tim stvarima igrati

 

Direktorka Bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj Jasna Daragan Saveljić kaže da marihuana ne može da se tretira kao lek, jer je registrovana kao droga.
"U našoj ustanovi imamo zavisnike od marihuane, a ukoliko bi doktori preporučili njeno korišćenje za lečenje, napravili bi prekršaj. Marihuana je droga koja izaziva zavisnost i nanosi štetu i zdravom čoveku. Ja sam apsolutno protiv toga da se ona koristi kao lek. Njena lekovita svojstva nisu dokazana i sa tim se ne treba igrati".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online