Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 05.07.2013.
08:00
b92.net A

Uskoro ni jedan zub neće biti "za vađenje"

Naučnici su na korak do razvijanja revolucionarnog leka za pokvarene zube. Oni kažu da nova procedura može zameniti dosadašnje lekove za korenske kanale, plombe, pa čak i krunice.

Foto: Arhiva
 

Trenutno se najčešća bolest u ušnoj šupljini, karijes, leči uklanjanjem “pokvarenog” dela i popunjavanjem tako nastale rupice plombom ili krunicom.

Međutim, ovakav tretman ima ograničeno dejstvo i ne uspeva u svim slučajevima, pa mnogi ljudi ostaju bez zuba.

“Kvarovi u zubima i zapaljenja desni važno su pitanje javnog zdravlja, jer to je ne samo neprijatan problem, nego i velika opasnost za celokupno zdravlje čoveka, budući da može izazvati i srčana oboljenja”, kaže dr Misako Nakašima iz Nacionalnog centra za gerijatriju i gerontologiju u Obuu (Japan).

Do kvarenja zuba dolazi kada bakterije naruše prirodan proces oporavka zuba. Ako se pokvari tvrda gleđ i infekcija prodre u unutrašnjost zuba, ona na posletku može ubiti mekano tkivo u unutrašnjosti, što zatim zahteva ili pravljenje kanala u zubu ili uklanjanje istog.

Uz sve to, pacijent oseća bolove prilikom uzimanja hladne ili tople hrane ili na pritisak.

Međutim, u unutrašnjosti zuba nalaze se nediferencirane matične ćelije, koje se mogu pretvoriti u specijalizovane i regenerisati unutrašnje tkivo.

Studija koju je sproveo dr Nakašima sa kolegama u saradnji sa Biomedicinskom laboratorijom Šin Nipon u Kagošimi, testirala je terapiju na bazi matičnih ćelija koja regeneriše celi zub.

Oni su počeli da prikupljaju matične ćelije iz zubnih kanala kod grupe od 18 pasa, a zatim ih lečili u laboratoriji stimulišućim faktorom kolonije granulocita (G-CSF).

Kada su ispitali rezultate, otkrili su da su se ćelije regenerisale i ispunile zubne kanale kod onih pasa koji su dobili takav tretman.

Takođe, smanjen je broj upaljenih ćelija, kao i broj odumrlih i došlo je do povećanog rasta neurita (prenosnika impulsa ćelija).

Na osnovu ovih rezultata, odobreno je klinično ispitivanje na ljudima u japanskom Ministarstvu zdravlja. Otkrića su objavljena u žurnalu STEM CELLS Translational Medicine.

POVEZANE VESTI

Petak 05.07.2013. 09:00
na tome moze i ostati i narednih 30 godina, bitno je da kada se pojavi "nova bolest" nema ispitivanja nego odmah na trzistu se "uvaljuju" neispitane vakcine....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online